Deficienţe în ceea ce priveşte paza şcolilor din judeţul Satu Mare

prefectura
A scăzut numărul infracţiunilor comise în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ din judeţul Satu Mare, cu toate că există deficienţe în ceea ce priveşte asigurarea pazei cu personal calificat a acestor instituţii. Aceasta este concluzia şedinţei de azi, 5 iunie, convocate de prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, având ca temă combaterea violenţei în şcoli.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, a Poliţiei de Proximitate, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), respectiv al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare.

La nivelul judeţului, în urma verificărilor efectuate cu privire la modul de asigurare cu pază a unităţilor de învăţământ preuniversitar, nu a rezultat o creştere semnificativă a gradului de asigurare cu pază la instituţiile unde au fost înregistrate deficienţe încă din anul şcolar 2011-2012. În urma analizelor efectuate rezultă că din totalul de 319 unităţi de învăţământ preuniversitar doar 184 (un procent de 57,68%) unităţi au asigurată o formă de pază. Cu privire la acest aspect, inspectorul general al IŞJ Satu Mare, Mariana Roman a declarat că la nivelul instituţiei pe care o conduce se cunosc toate aceste deficienţe subliniind faptul că, nu în toate unităţile de învăţământ este asigurată paza cu personal calificat.

Din evidenţe reiese că, doar un număr de 25 unităţi de învăţământ preuniversitar au instalate doar sisteme de televiziune cu circuit închis, dar acestea nu împiedică şi nu alertează eventualele pătrunderi a persoanelor neautorizate în clădire. Ca urmare a deficienţelor constatate pe linia pazei în unităţile de învăţământ, IPJ Satu Mare a întocmit informări scrise către conducerea IŞJ Satu Mare şi toate Primăriile şi Consiliile locale din judeţ pentru efectuarea tuturor demersurilor necesare împreună cu conducerile unităţilor de învăţământ.

Potrivit celor declarate de comisarul şef în cadrul Poliţiei de Proximitate, Marius Mureşan „la nivel judeţului Satu Mare sunt şcoli a căror pază este asigurată de femeia de serviciu, spre exemplu şi nu de vreo firmă de pază. IŞJ cunoaşte acest aspect. Am trimis informări şi la primăriile şi consiliile locale din judeţ. Anul şcolar 2012-2013 este pe sfârşite dar sperăm ca aceste aspecte să se rezolve până la începerea noului an şcolar”. Mureşan a subliniat faptul că, din cele 319 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ, doar 184 au o formă legală de pază, ceea ce reprezintă un procent de 58,8%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.