Consulul general al Ungariei la Cluj, în vizită la Satu Mare

consul
O delegaţie a Consulatului Ungariei la Cluj, condusă de consulul general Magdo Janos a efectuat azi, 30 mai, o vizită la Satu Mare. Din delegaţie au mai făcut parte consulii dr. Vizi Gabriella, respectiv Szucs Zoltan.

Membrii delegaţiei au avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale sătmărene. Delegaţia a fost primită de către subprefectul Cristian Sasu, la întâlnire fiind prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, respectiv primarul municipiului, reşedinţă de judeţ, dr. Dorel Coica.

În cadrul întâlnirii au fost luate în discuţie proiectele trasfrontaliere pe care judeţul Satu Mare le derulează împreună cu judeţul vecin, Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria. Totodată, Adrian Ştef şi Dorel Coica l-au informat pe consul cu privire la pactul încheiat între judeţele Arad, Bihor, Timiş şi Satu Mare cu privire la stabilirea priorităţilor pentru accesarea de fonduri europene în vederea derulării proiectelor transfrontaliere în parteneriat cu patru judeţe de graniţă de partea Ungară, pe parcursul exerciţiului bugetar 2014-2020. De asemenea, Ştef a subliniat faptul că cele patru judeţe din România şi-au stabilit deja priorităţile însă aceste proiecte trebuie armonizate cu cele care urmează a fi stabilite de partenerii din Ungaria.

În luarea de cuvânt Dorel Coica a subliniat importanţa celor patru paliere care urmează a fi dezvoltate în cadrul proiectelor transfrontaliere. „Noi avem patru priorităţi şi anume: dezvoltarea infrastructurii, energiile alternative, reabilitarea termică a locuinţelor precum şi dezvoltarea urbană”, a declarat primarul municipiului Satu Mare.

Autorităşile sătmărene i-au cerut consulului sprijin în ceea ce priveşte urgentarea elaborării strategiilor comune şi în armonizarea proiectelor ce urmează a fi derulate. De asemenea, Dorel Coica l-a rugat pe consul să facă lobby la Guvernul Ungariei pentru a prioritiza construirea unei ramificaţii a Autostrăzii M3 „ce va servi ca drum rapid între Nyiregyhaza şi Satu Mare, în condiţiile în care noi am început demersurile pentru realizarea şoselei de centură a municipiului Satu Mare şi a celui de-al treilea pod peste Someş”, a declarat Coica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.