Numărul de carnivore sălbatice, în scădere faţă de anul trecut

lup-rusesc
În perioada 6-29 martie, specialiştii Agenţiei Pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare a coordonat activitatea de evaluare a efectivelor pentru speciile de carnivore protejate, precum: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, existente în pădurile din judeţul Satu Mare gestionate de către Direcţia Silvică, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Satu Mare, Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv „Ariana 2006”, Asociaţia de Vânătoare „Silvatica”, Asociaţia de Vânătoare „Valea Bercului”, Asocaţia Vânătorilor „Oaş” şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Certeze.

În urma numărătorii efectuată în teren, s-au înregistrat: şase exemplare de urs brun, 30 exemplare de lup şi 212 exemplare de pisică sălbatică.

În acest an, comparativ cu 2012 se constată o scădere a populaţiilor de carnivore mari la ursul brun (- 1), la lup (-9) şi la pisica sălbatică (-27). Raportat la efectivele optime calculate pentru fondurile cinegetice în care sunt prezente aceste specii se constată un deficit de trei exemplare în cazul ursului brun şi un excedent de 12 exemplare la lup şi de 152 exemplare la pisica sălbatică. Râsul nu are habitate optime în judeţul Satu Mare, apărând sporadic în zonele limitrofe cu judeţul Maramureş şi cu Ucraina. În cazul ursului brun nu s-au semnalat pe teritoriul judeţului Satu Mare bârloage active ceea ce dovedeşte faptul că exemplarele semnalate provin din teritoriile limitrofe, respectiv judeţul Maramureş şi Ucraina unde au habitate optime pentru hibernare şi repoducere. O situaţie similară se constată şi în cazul speciei lup care, la fel ca şi ursul, are un areal de hrănire şi de reproducere cuprins între 50 şi 150 kilometri pătraţi. Aceste carnivore trăiesc în regiunile montane şi de deal acoperite cu păduri. Sunt strict protejate prin lege şi vânarea lor se poate face numai prin obţinerea de derogări de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Această evaluare s-a efectuat pentru stabilirea efectivelor reale ale acestor specii şi în funcţie de efectivele optime pentru fiecare fond cinegetic, de nivelul pagubelor înregistrate, de tendinţa şi structura populaţiei s-au făcut propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2013-2014. Pentru sezonul de vânătoare 2013-2014 s-a propus spre aprobare un număr maxim de intervenţie de un exemplar de lup şi patru exemplare de pisică sălbatică.

Pentru sezonul de vânătoare 2012-2013 a fost aprobat un număr maxim de interevenţie de un lup şi două pisici sălbatice care nu a fost realizat. Prin aceste măsuri de management se urmăreşte menţinerea populaţiilor de carnivore mari la un nivel optim care să le asigure supravieţuirea în cadrul ecosistemelor din judeţul Satu Mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.