Karina Vlad – o sătmăreancă implicată în viaţa culturală a diasporei româneşti din Portugalia

Karina8
Karina9Karina4

Volumul de poezii pentru copii – Poveşti pentru copii isteţi – al autoarei sătmărence Karina Mureşanu Vlad, a fost prezentat duminică, 26 mai, la Lisabona, la Întâlnirea Românilor şi Moldovenilor din Portugalia.

Aflată la cea de-a doua ediţie, întâlnirea organizată de ambasadele României şi Republicii Moldova la Lisabona, Institutul Cultural Român (ICR) din capitala Portugaliei, Fronteira Encantada şi Primăria Lisabonei este un eveniment cultural şi gastronomic ce a reunit duminică, la Museu da Cidade, membrii celor două comunităţi din Portugalia.

În cadrul evenimentului a fost prezentat publicului din diaspora şi volumul de poezii „Poveşti pentru copii isteţi”, aflat de asemenea la cea de-a doua ediţie şi publicat recent la Editura „Ecou Transilvan”, din Cluj.

Autoarea cărţii, sătmăreancă de origine, locuieşte de 12 ani în Portugalia, unde a scris atât această carte, cât şi „Şerpoaica”, un roman inspirat de legenda cetăţii din Ardud şi care va fi prezentat publicului sătmărean în cadrul Festivalului Medieval de Ardud, în perioada 20-21 iulie.

Scris şi ca omagiu adus unor mari precursoare ale literaturii române pentru copii, precum Elena Farago şi Ana Blandiana, volumul „Poveşti pentru copii isteţi” reuneşte o serie de fabule şi poezii despre natură şi despre viaţa la ţară, acestea fiind aspecte străine copiiilor români din diaspora care trăiesc de obicei în zona unor mari metropole europene, fără să aibă şansa de a-şi petrece vacanţele la bunici.

Morala fabulelor îi familiarizează de asemenea pe micii cititori, într-un limbaj adecvat vârstei lor, cu concepte precum toleranţă şi empatie. În cazul copiilor români din diaspora, scopul urmărit este acela de a-i ajuta să depăşească eventuale diferenţieri la care ar putea fi supuşi în societatea în care trebuie să se integreze, iar cât despre copiii din România, vor găsi aici o lecţie utilă despre evitarea discriminării şi a prejudecăţilor la şcoală şi în societate în general.

„Empatia, toleranţa, prejudecăţile sunt concepte greu de explicat copiilor, fără să folosim exemple. Iar personajele Poveştilor pentru copii isteţi, precum căţelul Mişa, lupul alb, şoricelul migrator – atât de frumos reprezentate de ilustratoarea Raluca Bramming-Hansen – dau fiecare câte o lecţie de viaţă în acest sens. Nu este prima dată când volumul este prezentat românilor din Portugalia, dar diferenţa este că de data aceasta am avut şi un larg auditoriu moldovenesc. Ca de obicei, m-am bucurat de sprijinul domnului ambasador al României la Lisabona, Vasile Popovici şi al directorului Institutului Cultural Român din Lisabona, domnul Daniel Nicolescu. Dar, mai ales, am primit un ajutor foarte important în promovarea cărţii, din partea sătmarenilor mei. Mica noastră comunitate a devenit mult mai unită în ultimul timp, graţie unui nucleu de sătmărence, sufletul şi creierul grupului, care se implică mereu în organizarea de evenimente pentru noi toţi ceilalţi, adulţi, ori copii. Lor aş vrea în primul rând să le mulţumesc, şi soţului meu Adrian, care mi-a fost mereu alături şi fiicei şi muzei mele, Diana”, a declarat pentru Sătmăreanul, Karina Mureşanu Vlad.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.