Paula Oneţ: “Vă salut cu drag de pe Coasta de Azur”

paula-onet-cannes1
paula-onet-cannes2paula-onet-cannes3 paula-onet-cannes4 paula-onet-cannes5

“Vă salut cu drag de pe Coasta de Azur”, sunt cuvintele tinerei cineaste din Carei, Paula Oneţ a cărei scurtmetraj “după FEL şi CHIP” este  prezent în acest an la Festivalul de la Cannes.

Vă reamintim că în aceste zile tânăra regizoare este prezentă la Festivalul de la Cannes, acolo unde îşi dă întâlnire toată crema industriei cinematografice. Despre Paula Oneţ s-a scris şi se vor mai scrie multe rânduri având în vedere talentul şi perspectivele pe care le are în ceea ce priveşte industria filmului. În cele ce urmează vă prezentăm gândurile tinerei cineaste, transmise cititorilor sătmăreni şi o serie de fotografii ce ilustează “furnicarul” de la Cannes:
“Festivalul de film de la Cannes este, asememnea titlului filmului meu, după fel și chip. Pentru a fi mai explicită, proiecțiile nu sunt accesibile tuturor, nu se adresează publicului larg întrucât doar cei cu acreditare au acces la filme. Mai mult, în funcție de tipul de acreditare pe care îl ai poți să-ți rezervi un loc la peliculele din competiția oficială. Presa având întotdeauna prioritate. Urmează apoi să stai la cozi imense, petreci mai mult timp la rând decât în sala de cinema. Fiind prima mea experineță într-un festival de asemenea prestigiu, mi-a luat două zile doar să înțeleg cum funcționează sistemul de rezervări, evenimente și proiecții.

Aș vrea să mulțumesc APFR-ului (Asociației de Promovare a filmului Românesc) penru că ne-au deschis ușile, la propriu și la figurat. Cei care se ocupă de Pavilionul Românesc ne-au ajutat prin distribuția materialelor de promovare a filmului și tot acolo am cunoscut mulți cineaști pe care îi admir, precum Tudor Caranfil, Radu Jude, soții Crețulescu și mulţi alții, nu neaparat regizori. Interesant este faptul că anul acesta la Cannes suntem prezenți patru generații de studenți ai Facultății de Teatru și Televiziune de la Cluj-Napoca, toți absolvenți ai departamentului de Cinematografie, Fotografie, Media, şi anume Cristian Pascariu, Andrei Ungureau, eu și Ioana Lascăr, care va absolvi facultatea anul acesta. O altă surpriză plăcută a fost (re)întâlnirea cu doi cineaști prezenți atât la București la BIEFF (Bucharest International Film Festival) în noiembrie 2012, apoi la Festivalul Timishort (Timişoara) în aprilie 2013 și acum la Cannes, în luna mai 2013. Nu ne-am luat la revedere ci ne-am urat să ne vedem cu bine la următorul festival, undeva … nu se știe unde dar cât de curând.

Filmul meu de licență “după FEL și CHIP” are onoarea să fie prezent în cataloagele de la Cannes Short Film Corner 2013, în revista de scurt metraje Daazo și în librăria video a festivalului. Prin suportul tipografiilor IDEA, Qual Media și GEO Graphics din Cluj-Napoca, filmul se bucură de o promovare de calitate prin press-kituri, afișe și pliante. Trebuie să menționez că posterul filmului are un mare succes, remarcându-se printre alte sute de materiale printate prin faptul că este unul interactiv. Imaginea de fundal reprezintă o piatră funerară iar în loc de imaginea fotografiei din ceramică este înrămată o hârtie cu efect de oglindă, astfel încât, privind posterul fiecare își vede chipul oglindit în rama fotografiei de mormânt. Acest truc a prins foarte bine la public, am primit complimente legate de partea de marketing și am surprins persoane fotografiind posterul.

Datorită campaniei de pe indiegogo, prietenilor și necunoscuților generoși prin donația lor, am reușit să însoțesc și eu filmul la Cannes, alături de Ioana Lascăr – reprezentanta facultății și cea care s-a ocupat de partea de producție. Pe lângă mulțumirile pe care le-au primit deja, vreau să le transmit că prezența noastră aici a făcut posibilă crearea unor legături cu diferiți oameni din industria filmului de pretutindeni și printre alte realizări se numără și invitațiile venite din partea selecționerilor de film de a înscrie documentarul la diferite festivaluri de scurt metraj din toată lumea. În rest, atmosfera e copleşitoare și pulsul vieții are o viteză suprareală … vântul, filmele, oamenii … Și acum sunt pe fugă la un film, vă salut cu drag de pe Coasta de Azur!”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.