Manager de Satu Mare: Petre Mureșan – PRODEXIMP SRL

petre-muresan
Reporter: Sunteţi unul dintre cei mai de seamă investitori din judeţul Satu Mare şi nu numai, cu afaceri în mai multe domenii de activitate. Însă înainte de a vorbi despre firmele pe care le administraţi, respectiv despre dificultăţile pe care le întâmpină un investitor român în derularea unei afaceri, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Petre Mureşan: M-am născut în comuna Vama, judeţul Satu Mare, într-o familie cu şapte copii. Sunt căsătorit cu Viorica de peste 25 de ani, iar împreună avem doi copii. Mulţumim Domnului că în urmă cu 4 luni ni s-a născut şi un nepoţel. Sunt licenţiat în ştiinţe economice şi am două masterate în administrarea afacerilor şi drept administrativ. Aşa cum v-am spus, provin dintr-o familie mare, modestă dar cu un cult deosebit pentru muncă. Pornind de jos, am muncit enorm pentru tot ce am reuşit să realizez, demonstrând că se poate. Poţi să faci bani din muncă cinstită, un exemplu în acest sens sunt chiar eu.

R.: Când v-aţi hotărât să vă luaţi soarta în mâini şi să înfiinţaţi prima dumneavoastră firmă şi care este domeniul de activitate al acestei firme?
P.M.: Prima firmă am înfiinţat-o în 1991 la Reşiţa. Este vorba despre SC Simur SRL care îşi avea ca domeniu principal de activitate construcţiile de clădiri şi lucrările de geniu. În acea perioadă, spre exemplu, cu firma nou înfiinţată am refăcut toate cuptoarele de la oţelăria din Reşiţa. De asemenea, am efectuat lucrări de izolaţii şi protecţii anticorozive la CET 3 Bacău, lucrări de reparaţii capitale la „Kandia” Timişoara, etc.

R.: Apoi, în 1993 v-aţi mutat, pentru scurt timp, sediul firmei la Satu Mare. A urmat o perioadă în care aţi fost plecat din ţară. Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre anii în care aţi muncit dincolo de ocean.
P.M.: Într-adevăr în 1993 am mutat sediul firmei la Satu Mare, dar în acelaşi an am plecat în Statele Unite ale Americii (SUA) pentru o vizită de trei luni şi … am rămas peste doi ani. Acolo am muncit în construcţii. Munceam mult dar a meritat. După peste doi ani de zile, împreună cu soţia ne-am întors în ţară cu 100.000 de dolari ceea ce în 1995 era o sumă extrem de mare. Ne-am întors în România în decembrie 1995, iar la începutul anului următor, prin ianuarie-februarie 1996, am înfiinţat firma SC PRODEXIMP SRL, societate pe care o administrez şi în momentul de faţă.
În aceste condiţii, am pus bazele acestei societăţii, cu obiect de activitate în domeniul lucrărilor de construcţii-montaj. Societatea are ca punct de plecare ceea ce considerăm ca fiind cea mai importantă resursă de care dispunem – CLIENTUL. Afacerea este proiectată astfel încât să răspundă cât mai bine cerinţelor acestuia, de la primul contact până la produsele şi finalizarea serviciilor oferite. Modul în care am executat lucrările a condus la construirea unor parteneriate de durată cu firme de renume.

R.: Ce alte firme se găsesc în portofoliul dumneavoastră?
P.M.: Într-adevăr, nu este singurul tip de activitate din domeniul afacerilor pe care le derulez. Deţin peste 60 % din acţiuni la Societatea de servicii de investiţii financiare « Nova Invest » Satu Mare, peste 90% din pachetul de acţiuni la firma MPV & CO, care dispune de mai multe spaţii comerciale. Între anii 1999 şi 2006 am deţinut şi pachetul majoritar, de 90 %, al fabricii de filatură şi ţesătorie SC Cetatea SA Târgu Neamţ. Mai nou sunt implicat şi în conducerea firmei SC Autonova SA Satu Mare, firmă la care controlez cel mai mare pachet de acţiuni, dar totuşi Prodeximp rămâne firma mea de suflet. Pot să vă spun, fără falsă modestie, că am activat în multe domenii începând de la agricultură, zootehnie, producţie, comerţ, servicii, piaţa de capital, construcţii, extracţie de agregate minerale şi alte domenii, acumulând o vastă experienţă de afaceri şi de viaţă. Am la activ şi un eşec răsunător cu fabrica de cărămidă de la Ardud care este închisă şi aşteptăm să vină vremuri mai bune ca să repornim producţia. Aşa este în afaceri, nu te poţi lăuda numai cu succese.

R.: Am vorbit pe îndelete despre firmele pe care le administraţi însă eu v-aş ruga să ne oprim puţin şi asupra problemelor cu care se confruntă oamenii de afaceri din România. Care sunt principalele neajunsuri care le dau bătăi de cap investitorilor autohtoni?

P.M.: Vă răspund pe puncte:
1. Mediul de afaceri din România este opac, rigid, sufocat de reglementări, impredictibil şi nesigur. În aceste condiţii oamenilor de afaceri le este din ce în ce mai greu să investească în România. Românii pierd 9 zile pe an cu plata taxelor din cauza birocraţiei excesive.
2. Sistemul de creditare este jalnic. În România nu există instituţia mediatorului de credite, care să faciliteze dialogul antreprenorilor cu probleme de finanţare cu instituţiile financiare. Băncile sunt reticente în a acorda IMM-urilor credite, atâta timp cât au un client sigur şi anume Statul Român. Aproape jumătate (48,5%) din solicitările de credite ale IMM-urilor din România au fost respinse, faţă de 28% în UE, în perioada 2009-2012.
3. Învăţământul românesc este total neperformant, scoate şomeri cu studii superioare, pe bandă rulantă. Avem nenumărate fabrici de diplome universitare fără căutare pe piaţa muncii. Învăţământul profesional a ajuns să fie aproape inexistent în România. Nu mai avem meseriaşi în ţară.
4. Avem o stare de corupţie endemică. Suntem, conform statisticilor, a 66-a cea mai coruptă ţară din 174 state în anul 2012.
5. România are cea mai scăzută rată de absorbţie a fondurilor europene din toate statele membre ale UE: 13,4% la sfârşitul lunii aprilie 2013, spre comparaţie, Bulgaria, cu care ne place să ne comparăm, are o rată de absorbţie dublă, de 28%.

R. Cum vedeţi proiectul zonei metropolitane Satu Mare din punct de vedere economic?
P.M.: Aştept cu mare nerăbdare să găsesc şi eu răspuns la această întrebare de la cei care au gândit acest proiect.

R.: Ce planuri de viitor are omul de afaceri Petre Mureşan?
P.M.: Din păcate în această perioadă de criză profundă nu ne putem lăuda cu planuri de extindere şi dezvoltare foarte îndrăzneţe. Misiunea firmei Prodeximp este de a înţelege perfect nevoile reale ale fiecărui client şi de a dezvolta parteneriate durabile, bazate pe încredere şi profesionalism, care să aibă ca rezultat creşterea eficienţei afacerii. Strategia de dezvoltare a orcărei firme are la bază nevoile reale ale pieţei, se bazează pe cerere şi ofertă. România este o ţară în care, în următorii 20 de ani sunt multe de construit, ca să reducem decalajul faţă de celelalte ţări europene.

R.: Enumeraţi câteva dintre atuurile municipiului şi judeţului Satu Mare care ar putea reprezenta un punct de atracţie pentru potenţialii investitori?
P.M.: Faptul de a ne situa într-o zonă limitrofă cu mai multe țări, la confluenţa unor civilizaţii şi economii diferite şi distincte ne oferă un potenţial de comerţ şi colaborare economică deosebită. Avem o tradiţie a muncii şi construcţiei din vremuri imemoriale, oameni relativ pregătiţi şi competenţi, adesea cu spirit de iniţiativă, posesori ai unui sistem de contacte şi relaţii în ţară şi în străinătate, care poate fi valorificat în sensul unei dezvoltări economice accelerate. Mă grăbesc să completez că simpla existenţă a acestor premise nu e deloc suficientă. Atuurile trebuie mereu cultivate.

R.: Sunteţi nu numai un cunoscut om de afaceri ci şi un lider politic marcant. În prezent ocupaţi funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PD-L Satu Mare. De ce intră un investitor în politică?
P.M.: „Un om cu o credinţă este egal cu forţa a 99 care au doar un interes” – John Stuart Mill.
Majoritatea cetăţenilor români vor să trăiască într-o ţară în care legea, ordinea şi integritatea stau la loc de cinste. Dreapta a crezut întotdeauna în principiile etice precum: respectul, încrederea, nevoia de muncă decentă, perseverenţa, onestitatea, demnitatea şi satisfacţia propriului lucru, serviciul pus în slujba altora, speranţa şi caritatea, respectul faţă de interesele generaţiilor viitoare. De aceea cred că oamenii de afaceri trebuie să cultive şi un gen de implicare şi vocaţie socială. Trebuie să înapoieze societăţii câte ceva din ceea ce au dobândit în acest context social pentru că ei, fără îndoială, posedă o experienţă care trebuie pusă în valoare. Politica înseamnă în viziunea mea mai multă implicare în bunul mers al societăţii, înseamnă să acționezi pârghii ce îţi permit să contribui la crearea unui cadru mai bun de dezvoltare, de evoluţie. E nevoie în continuare – sau mai ales acum – de oameni de calitate în această zonă. Oameni prosperi, care să se poată dedica muncii specifice, pentru că afacerile lor merg deja. Cei care consideră că politica este vacă de muls în beneficiu personal ar trebui, cum ziceau unii pe vremuri, trimişi la lada de gunoi a istoriei. Cred cu tărie acest lucru şi voi acţiona mereu în sensul credinţei mele.