Jerbe de flori în amintirea victimelor inundaţiilor din 14 mai 1970

comemorare1
Oficialităţile din Satu Mare au depus azi (14 mai) jerbe de flori în amintirea victimelor inundaţiilor de la mijlocul lunii mai al anului 1970. Comemorarea victimelor a avut loc la monumentul închinat acestora, situat în Cartierul 14 Mai din Satu Mare.

Dintre oficialităţi la eveniment au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean (CJ), Mircea Govor, respectiv Rudolf Riedl şi viceprimarul municipiului, reşedinţă de judeţ, dr. Radu Roca. Totodată au fost prezente şi câteva persoane care şi-au pierdut rudele în inundaţiile din 1970, dar şi un sobor de preoţi care a oficiat o scurtă slujbă religioasă.

Despre evenimentele desfăşurate în urmă cu 43 de ani a vorbit directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, Radu Ardelean. Potrivit acestuia în ziua de 13 mai 1970, au căzut 100 litri de apă/mp, Someşul depăşind astfel cu 2 metri cota de inundaţii. În urma prăpădului două treimi din municipiul Satu mare a ajuns sub ape, fiind distruse peste 2.200 de case, iar alte 2.600 de locuinţe au fost afectate parţial. În ceea ce priveşte victimele omeneşti, din statistici reiese că în urma inundaţiilor şi-au pierdut viaţa 57 de sătmăreni.
După prezentarea evenimentelor din luna mai al anului 1970, oficialităţile au depus jerbe de flori la Monument victimelor inundaţiilor din 14 mai 1970.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.