Contre între Gabor Kereskenyi și Marcela Papici pe tema finanțării școlilor

Kereskenyi

Deputatul UDMR Kereskenyi Gabor aduce critici la adresa viceprimarului municipiului Satu Mare, Marcela Papici pentru iniţiativele aduse de către aceasta în domeniul învăţământului. Potrivit parlamentarului sătmărean, la iniţiativa fostului viceprimar Viorel Solschi, cu începere din anul 2004 municipiul Satu Mare a făcut parte din programul pilot pentru introducerea sistemului de finanţare a instituţiilor de învăţământ cu sume aferente numărului de elevi înscrişi în fiecare şcoală, însă în opinia acestuia, în acest an (2013) regulile s-au schimbat. Kereskenyi spune că din bugetul municipiului se aprobă plata doar pentru utilităţi iar pentru achitarea altor cheltuieli directorii de şcoli sunt nevoiţi să depună cereri separate la Primărie care vor fi avizate sau nu de viceprimarul Marcela Papici.

„După cum m-au informat mai mulţi directori de şcoli, începând din acest an doamna viceprimar Papici nu mai plăteşte decât facturile de utilităţi, pentru plata restului de consumabile cum ar fi hârtia igienică, hârtia pentru xerox, capsatoare, etc., directorii de şcoli trebuie să depună cereri separate. Consider că managementul unităţilor trebuie să aibă rolul lor de decizie, de administrare. Fac apel să se termine cu bătaia de joc la adresa directorilor de instituţii de învăţământ şi să se revină la sistemul transparent de împărţire a banilor pentru funcţionarea şcolilor. Nu este normal ca un director de şcoală să nu poată cumpăra, spre exemplu, hârtie igienică, cretă, hârtie pentru xerox sau capse pentru capsatoare fără aprobarea viceprimăriţei. E bătaie de joc la adresa conducerii şcolilor. În acest caz nu mai putem vorbi de transparenţă”, a declarat Kereskenyi.

Viceprimarul Marcela Papici ne-a declarat că „înainte de a face declaraţii, domnul deputat Kereskenyi ar fi trebuit să treacă pe la Primărie şi să ceară lămuriri. În primul rând vreau să vă spun că, în acest an bugetul învăţământului este acelaşi ca şi anul trecut. Ne-am zbătut să rămână la acelaşi nivel. Domnul Kereskenyi vorbeşte despre finanţarea „per capita” care într-adevăr este un lucru lăudabil însă acea sumă nu s-a modificat din 2004 încoace. Din acele sume au fost plătite utilităţile dar şi cheltuielile materiale cum ar fi tonerul, cartuşele, camerele video, etc. Pe lângă aceasta se aloca şi o sumă de bani în rezervă care se folosea pentru achitarea lucrărilor de reparaţii efectuate pe perioada verii. Ce am făcut eu? M-am întâlnit cu directorii de şcoli şi le-am spus următorul lucru: multe unităţi de învăţământ au fost reabilitate şi în consecinţă nu mai necesită atât de mulţi bani pentru întreţinere. Consider că, dacă sunt manageri de şcoli înseamnă că sunt capabili să întocmească un referat de necesităţi în care să treacă toate cheltuielile necesare. Ce să vă zic? Am găsit multe cheltuieli care nu se explicau. Spre exemplu, pentru anumite cheltuieli era nevoie să aprob 2.000 de lei în condiţiile în care lucrarea nu costa mai mult de 1.000 de lei. Este vorba despre o lucrare la reţeaua de apă. Eu i-am dat fiecărei şcoli exact atât cât e nevoie şi nici cu un cent mai mult. Nu am renunţat la plata „per capita” dar nu am dat voie să se facă o anumită plată decât atunci dacă eu aprob acel referat de necesităţi. În prezent fiecare instituţie de învăţământ din Satu Mare are în Primărie un dosar al ei, adică un document ce reprezintă referatul de necesităţi. Dacă astăzi vreo şcoală nu are bani, înseamnă că nu mi-a cerut. Ceea ce spun pot să şi vă documentez la orice oră. Nu putem cheltui banii pe facturi supraevaluate”.

În altă ordine de idei, Kereskenyi a declarat că, în calitate de membru al Comisiei de Învăţământ din cadrul Camerei Deputaţilor a depus o interpelare la adresa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, prin care îi cere acestuia lămuriri cu privire la restanţele de 7-8 luni în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii din mediul rural care îşi fac studiile la oraş. Parlamentarul sătmărean a subliniat faptul că s-a hotărât să facă această interpelare după ce a primit mai multe reclamaţii din partea famiilor sărace care nu mai pot să plătească abonamentele copiilor. „Gândiţi-vă la o familie ce are doi sau trei copii care învaţă în liceele din oraş. Dacă statul nu-i ajută, în cele din urmă acei copii vor renunţa la şcoală”, a declarat Kereskenyi.

16 Comentarii la "Contre între Gabor Kereskenyi și Marcela Papici pe tema finanțării școlilor"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.