17 moduri ca să faci viața ta să devină semnificativă

nowhere-useles

1. Respectă-ți valorile
Întâi găsește-ți valorile. Descoperă valorile care te reprezintă, care dau semnificație vieții tale.
La început probabil nu-ți va fi prea clar ce este important pentru tine și ce nu. Creează o listă cu valorile tale, scrie-le undeva pe hârtie. Iar apoi adaugă-le în experiențele de zi cu zi. Treptat, fără a forța. Acolo unde este posibil. Cu răbdare, încet, obișnuiește-i pe ceilalți că există anumite valori importante pentru tine. La început e posibil să nu le placă ideea. Ai răbdare și insistă să fie respectate (vezi și punctul 5).

Iar trăind cât mai mult conform propriilor valori
2. Țintește spre un viitor mai bun
Observ oameni dezorientați. Fără obiective, fără dorințe. Fără direcție. Doar că atunci când nu ai nici un fel de direcție e cam greu să ajungi undeva.
Nu e nevoie să devii o persoană extraordinar de planificată, însă cel puțin țintește spre ceva. Spre un viitor – al tău – mai bun. Poate îți dorești să mergi la un seminar al lui Anthony Robbins (pune tu un nume care te inspiră). Sau să te muți într-un alt oraș aproape de oameni dragi ție. Să locuiești într-un anume tip de casă, să ai o grădină a ta.
Ceva care să aibă semnificație pentru tine și care să însemne pentru tine un mai bun viitor. Și începe dăruind
3. Dăruiește
Ajută atunci când poți, oferă altora din ceea ce ai învățat tu. Acordă-le susținerea ta. Încurajează oamenii să se dezvolte. Îți recomand să o faci în special cu oamenii care muncesc. Cei care au potențial. Sau lucrează să-și dezvolte potențialul. Eu unul acord ajutor când îmi este cerut, însă o fac prioritar cu cei care sunt și dispuși să lucreze din greu la proiectele lor, iar nu doar se agață de ajutorul altora. Am ajutat de prea multe ori oameni care au irosit susținerea me. Nu-mi este indiferent dacă efortul și energia mea au fost folosite bine sau nu.
Iar pentru asta
4. Nu lăsa pe alții să profite de tine
Să dăruiești e una. Să muncești tu la visurile altora – pentru că ei sunt comozi sau șmecheri – e cu totul altceva. Fii atent când oamenii încep să profite de tine.
Asta ți-o spun din experiență personală, am pățit-o de destule ori. Când vezi că cineva începe să profite, lasă-l o dată baltă și urmărește cum se descurcă. Merge mai departe, face și el ceva sau e dependent de susținerea ta? Sigur, se va supăra pe tine pentru că nu l-ai ajutat. Dar până la urmă nu e nevoie să fii prieten cu toată lumea.
Și pentru a evita ca oamenii să profite de tine

5. Stabilește granițe și impune respectarea lor
Comunică în mod clar lucrurile importante pentru tine. Când nu sunt respcetate, e datoria ta să comunici că nu este OK, că nu ești de acord. La început politicos, dar ferm. Ulterior și mai ferm, fără a ceda. Stabilește limite, stabilește granițe și asigură-te că-ți sunt respectate. Când sunt încălcate, nu e vina celorlalți, înseamnă că nu le-ai comunicat destul de clar sau nu ai fost consecvent în protejarea lor. Odată stabilite granițele, dă-ți voie să explorezi universul din jurul tău

6. Explorează
Oferă-ți ocazii de a explora lucruri noi. Să încerci mâncăruri noi, locuri noi, alte cărți decât cele pe care le-ai citit până acum. Nu rămâne blocat în viața pe care ai avut-o până acum. Explorează. Citește și cartea Fără Scuze, de Wayne Dyer

Pentru asta
7. Păstrează-ți mintea deschisă
Am văzut mai multe episoade din seria de filme Harry Potter. Acolo oamenii care nu puteau vedea lumea vrăjitorilor erau numiți de aceștia “încuiați“. Aveau mintea încuiată, blocată, și nu reușeau să vadă lumea vrăjilor. Nu deveni un “încuiat“. Păstrează-ți mintea deschisă spre lumi noi, idei noi, concepte noi. Spre lucruri diferite de cele pe care tu le cunoști deja. Nu te crampona de propriile idei, de ceea ce ai învățat. Lasă-ți mintea deschisă la alte posibilități, la noi abordări. Alege noile idei pe care vrei să le încerci și pune-le deoparte pe cele care nu te atrag acum.

Citeste celelalte moduri pe blogul lui Florin Rosoga

 

Un Comentariu la "17 moduri ca să faci viața ta să devină semnificativă"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.