Săpăturile la cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit vor continua şi în acest an

cuptoare-sm1
În scurt timp arhelogii Muzeului Judeţean Satu Mare vor reîncepe săpăturile în zona Şuculeu (comuna Medieşu Aurit) la renumitele cuptoare dacice. În prezent conducerea instituţiei aşteaptă alocarea de către Ministerul Culturii a suportului financiar necesar desfăşurării acestor lucrări arheologice.

Vă reamintim că, în cursul anului trecut arheologii au efectuat săpături între cuptoarele dacice unde, pe lângă câteva artefacte ce provin din epoca bronzului, specialiştii au descoperit o fântână dar şi urmele unui şopron unde se uscau vasele. Potrivit celor declarate de arheologul Muzeului Judeţean Satu Mare, Robert Gindele „în cursul anului trecut au fost descoperite artefacte ce provin din epoca bronzului (3.500-2.200 î. Hr.) şi pot fi atribuite culturii Suciu de Sus. În acest caz vorbim despre existenţa unei aşezări de dinaitea dacilor. De altfel, trebuie avut în vedere că, ne referim de asemenea la cel mai vechi centru de olărit din Europa, a cărui întindere şi secrete nu au fost încă descoperite în totalitate”.

Primele cuptoare au fost descoperite în vara anului 1964 la marginea viei lui Dumitru Todincă, un sătean de prin partea locului, prilej cu care au mai fost găsite un fund de vas dar și resturi de ceramică lucrate cu mâna şi la roata olarului. Apoi specialiştii au revenit între anii 1995-1997, dar şi mai recent arheologii aducând cu ei şi noile tehnologii precum fotografierile aeriene respectiv tehnicile de prospecţiuni geomagnetice. Nu mică le-a fost mirarea când, în ultimii doi, trei ani au descoperit alte aproximativ 200 de cuptoare de ars ceramică de a căror existenţă nu se ştia nimic dar și a unui cimitir datând din veacurile II-IV d. Hr.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.