Parohia Ortodoxă Păulești gazda concursul „Bucuria de a fi creștin”

concurs-bis
Concursul- spectacol „Bucuria de a fi creștin” este organizat în preajma sărbătorilor pascale de catre Patriarhia Ortodoxă Română cu prilejul anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin si Elena.

Scopul concursului este de a cultiva dragostea față de ţară şi de Biserica Ortodoxă Română și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale, în contextul unei lumi seculare şi secularizante şi a diluării semnificative a identităţilor de orice fel într-un proces de globalizare alert şi derutant.
Acest concurs se desfășoară în trei etape. Prima este cea pe Protopopiat, etapa a doua este cea pe Eparhie și ultima la nivel național – etapa patriarhală.

Rezultatele sunt reprezentate în primul rând de bucuria de a transmite o mărturie despre tradiţiile noastre populare şi despre credinţa strămoşească pe care o împărtăşim. Caracterul public al evenimentului va impulsiona comunitatea prin participarea credincioşilor, a preoţilor şi a autorităţilor în susţinerea activă a altor inţiative cu caracter cultural-naţional şi religios ale parohiilor. Şi nu în ultimul rând Biserica va face o mărturie publică prin copiii ei care îi va spori imaginea şi implicarea într-un domeniu în care astăzi, în ţara noastră, nu se mai investeşte aproape deloc – dezvoltarea conştiinţei naţionale.

În data de 6 mai 2013, cu începere de la ora 18.00 la Biserica Ortodoxă „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Păulești a avut loc prima întâlnire din cadrul acestui concurs-spectacol.
Juriul a fost alcătuit din Preot Ioan Socolan – Protoiereu de Satu Mare, Dir. adj. Corina Chindris – Profesor Limba și literatura română – Școala Gimnazială „Octavian Goga” și Preot Cristian Chindris – Coordonator birou protopopesc pentru catehizarea copiilor și a tinerilor – Satu Mare. La concurs s-au putut înscrie copii din grupa de cateheză, cu vârsta cuprinsă între 9 şi 15 ani. Concursul a fost impartit in 3 secțiuni: interpretarea unui cântec religios (preferabil din perioada Triodului ori cea pascală) sau a unui cântec popular, recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic/religios şi interpretarea unui text literar în proză (popular sau cu caracter religios).
Toţi participanţii la concurs au purtat în mod obligatoriu costum popular tradiţional care să reprezinte zona de provenienţă.
Câștigătorii locului I la cele trei secțiuni au fost:
Oiegaș Cristina Maria – Parohia Ortodoxă Română Viile Satu Mare – coordonator Pr. Vâlcu Gheorghe – interpretarea unui cântec religios.
Florescu Alexandra – Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” – Satu Mare – coordonator Pr. Chiș Alexandru – recitarea unei poezii religioase.
Nastai Roxana Florentina – Parohia Ortodoxă Română Culciu Mare – coordonator Pr. Palfi Călin – interpretarea unui text literar în proză cu caracter religios).
Etapa pe Episcopie (pentru județele Satu Mare și Maramureș) se va desfășura în data de 8 mai 2013, la Catedrala Ortodoxă Română din Baia Mare la care vor participa câstigătorii fazei locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.