Cu Claudiu Mondici despre problemele sistemului educaţional

Claudiu-Mondici
Este un dascăl dedicat profesiei pe care a îmbrăţişat-o cu ceva vreme în urmă, fiind convins că doar munca susţinută şi perseverenţa sunt singurele garanţii care pot asigura succesul pe plan profesional. În urma perioadei petrecute la catedră a înţeles din plin greutatea profesiei pe care şi-a ales-o. În 2009 a fost propus pentru ocuparea funcţiei de inspector de management în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, sarcină pe care a îndeplinit-o până în luna martie al acestui an (2013) când a fost numit inspector general adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii. Vă propun să îl cunoaştem mai îndeaproape pe inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Satu Mare, Claudiu Mondici.

Reporter: Aţi fost numit cu câteva săptămâni în urmă inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Satu Mare. Însă, înainte de a discuta pe marginea unor probleme care frământă învăţământul românesc în general şi cel sătmărean în particular, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Claudiu Mondici: M-am născut în Negreşti-Oaş, oraşul în care am copilărit şi de care mă leagă o serie de amintiri. Tot acolo am urmat şi studiile primare, gimnaziale iar apoi pe cele liceale. După luarea bacalaureatului m-am înscris la Universitatea de Nord Baia Mare, Facultatea de Ştiinţe, specializarea Matematică-Fizică. Poate vă întrebaţi de ce am ales tocmai această specializare ? Întotdeauna am fost atras de ştiinţele exacte, de partea raţională a lucrurilor şi în acest sens frumuseţea logicii matematice mi-a acaparat interesul încă din copilărie.

R.: După terminarea facultăţii aţi revenit în judeţul Satu Mare …
C.M.: Aşa este. După obţinerea licenţei, în 2001 am revenit în judeţul Satu Mare. Chiar dacă cei mai mulţi dintre studenţi visează la job-uri cât mai bine plătite şi dacă se poate chiar în străinătate, eu am ales să vin cât mai aproape de oraşul meu natal şi să încerc să contribui, după puterile mele, la formarea noilor generaţii. O vreme am lucrat la catedră ca profesor. Până în mai 2009 am fost profesor de matematică la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” din Satu Mare, fosta Şcoală Generală nr. 1. Acolo am avut colegi extraordinari iar la clasă am avut satisfacţia să întâlnesc elevi dornici să înveţe şi mulţi dintre ei chiar atraşi de materiile pe care eu le predam.

R.: După acest parcurs la catedră, în primăvara lui 2009 aţi fost numit inspector în cadrul IŞJ Satu Mare.
C.M.: Aşa este. În mai 2009 am fost numit inspector de management, funcţie pe care am îndeplinit-o până în martie anul curent (2013). Această funcţie a însemnat foarte mult pentru mine dar în acelaşi timp a fost şi o provocare. Ca inspector te loveşti de cu totul alte probleme decât un profesor. E vorba de alte responsabilităţi şi întâmpini o serie de probleme pe care nu le întâlneşti ca dascăl la catedră.

R.: Dacă tot aţi adus vorba, se poate spune că aţi avut şansa să vedeţi sistemul educaţional românesc de pe ambele părţi ale baricadei. Cum se vede sistemul de învăţământ de la catedră, şi cum se vede din perspectiva funcţiei pe care o îndepliniţi în momentul de faţă?
C.M.: La catedră nu eşti atât de mult implicat în problemele de legislaţie. Un profesor este preocupat de buna desfăşurare a orele de la clasă, de evoluţia elevilor săi şi ca să-şi desfăşoare cursurile cu profesionalism pentru a se face înţeles de către elevii săi. În schimb, ca inspector şcolar te loveşti de partea legislativă a lucrurilor, de acele probleme care, deşi la prima vedere extrem rigide și de stufoase, sunt esențiale în funcționarea îvățământului. Fără o bună legislaţie în domeniul educaţiei nu putem avea pretenţia unui învăţământ performant. Vorbesc aici de învăţământul românesc în general deoarece problemele de care ne lovim la Satu Mare, pe acelea le întâmpină şi cei din alte judeţe.

R.: Ce credeţi că ar trebui schimbat în sistemul de învăţământ românesc? Sau ce anume ar trebui perfecţionat?
C.M.: În primul rând trebuie să ne preocupe dotarea şcolilor care în mare măsură este învechită. Se discută despre o societate informaţională însă bazele acesteia trebuie puse încă de pe băncile şcolii. Apoi, ne dorim performanţe cât mai mari la olimpiadele şcolare, rezultate mai bune la clasă, creşterea promovabilităţii la evaluările naţionale şi la bacalaureat însă toate acestea trebuiesc să aibă la bază o dotare corespunzătoare. Să fiu mai exact în exprimare, trebuie să ai cu ce să lucrezi. La noi în România se face o pregătire teoretică foarte bună şi asta o demonstrează şi rezultatele de excepţie obţinute la olimpiadele internaţionale. Însă dotarea şcolilor mai lasă de dorit. Desigur, aici e vorba de bani. De asemenea, eu cred că ar fi nevoie de o implicare mai activă din partea elevilor şi părinţilor în viaţa şcolilor. În ceea ce priveşte colaborarea între comunitatea locală şi unităţile de învăţământ în judeţul şi municipiul Satu Mare eu consider că este una bună.

R.: Care sunt cele mai acute problemele cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc?
C.M.: Anterior am amintit doar câteva. Mai putem adăuga şi problema posturilor blocate. Avem lipsă de personal. Apoi putem vorbi despre subfinanţarea sistemului educaţional. Vedeţi dumneavoastră, fără dascăli motivaţi nu poţi clădi un sistem de învăţământ performant.

R.: Care sunt obiectivele dumneavoastră în noua funcţie pe care o îndepliniţi?
C.M.: În primul rând îmi doresc ca rezultatele muncii profesorilor să se cuantifice în rezultatele obţinute de către elevi. Să crească procentul de promovabilitate la examenele de evaluare naţională. Apoi, creşterea promovabilităţii la bacalaureat dar şi scăderea absenteismului şcolar. De asemenea, finalizarea investiţiilor începute deoarece sunt mai multe unităţi şcolare care au intrat în reabilitare şi nu au primit finanţare totală. În ceea ce priveşte colaborarea cu administraţiile locale, eu cred că este una bună la nivelul întregului judeţ. Spre exemplu, înainte de a numi directorii, primăriile s-au consultat cu noi.

R.: Aţi amintit de necesitatea reducerii absenteismului şcolar …
C.M.: Aşa este. Vreau să vă spun că vorbim despre un fenomen care poate fi redus procentual însă nu poate fi eradicat. Cu toate acestea, în primul semestru al anului 2012-2013 s-a observat o scădere semnificativă a absenteismului şcolar în judeţ, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011-2012. În ceea ce priveşte generarea acestui fenomen sunt implicaţi o serie de factori, în bună parte străine sistemului de învăţământ. Factorul social are ponderea cea mai mare. Sunt familii care nu au cu ce să îşi trimită copiii la şcoală. Desigur sunt şi elevi care absentează cu bună ştiinţă. Însă, noi avem o colaborare cu Inspectoratul de Poliţie a Judeţului (IPJ) Satu Mare dar şi cu alte instituţii competente în vederea reducerii absenteismului şcolar iar rezultatele controalelor efectuate ne sunt raportate periodic.

R.: În această perioadă este în derulare procesul de înscriere a copiilor în clasele pregătitoare şi clasa I. Cum decurg înscrierile la noi în judeţ?
C.M.: Totul se desfăşoară potrivit calendarului stabilit de către Ministerul Educaţiei. Vreau să îi liniştesc pe părinţii şi să le spun că, nici un copil nu va rămâne neînscris. Locurile pentru clasele pregătitoare şi clasa I au fost aprobate în funcţie de numărul de copii recenzaţi la nivelul întregului judeţ. Nu vom întâmpina niciun fel de probleme în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.