Senatorul Valer Marian îi solicită ministrului Chițoiu un control la CEC Satu Mare

valer-marian

În şedinţa de azi, 15 aprilie a Senatului României, senatorul Valer Marian a adresat o interpelare ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu având ca obiect „Fraudele şi corupţia de la Sucursala Satu Mare a CEC Bank”. În continuare vă redăm integral conţinutul interpelării:

„În temeiul art.112 alin. 1 din Constituţia României şi art.162 din Regulamentul Senatului României, vă adresez prezenta

INTERPELARE:

Recent mi-a parvenit o sesizare, pe care o reproduc mai jos, privind implicarea în mai multe fraude şi acte de corupţie a directorului Sucursalei CEC Bank, Daniel George Ardelean, cunoscut ca suporter fervent şi sponsor consistent al PDL, care este acuzat şi de management defectuos:

1.Angajarea personalului pe criterii clientelare:

– Angajarea d-rei Crancau Adriana, amanta unchiului său Andreica Romeo (rector/decan al Academiei Comerciale Satu Mare);

– Tariful de angajare cu în cadrul CEC este de 2000 – 4000 euro.

2. Acordarea mai multor credite neperformante pentru persoane fizice, persoane juridice, inclusiv pe fonduri europene;

Pentru acordarea acestor credite pretindea sume de bani care mergeau până la pragul de 20-30% din credit, bunuri şi excursii în străinătate:

– În cazul persoanelor fizice această activitate s-a realizat în mod organizat, din cadrul reţelei care aducea aceşti clienţi făcea parte dl. Ţineghe Stelian (fost angajat în prezent lucrător bancar la Banca Românească) şi unchiul său Andrei Romeo;

– Pentru a-şi asigura protecţia a efectuat demersuri pentru acordarea de credite în sumă de 10.000.000 lei firmei d-lui deputat Holdiş Ioan (prieten apropiat al unchiului său Andreica Romeo şi angajat ca asistent universitar de către acesta la Academia Comercială în vederea definitivării doctoratului), creditare care a fost respinsă de Centrala Băncii întrucât garanţiile au fost supraevaluate de către d-na evaluator Pop Dorina. În aceste condiţii deputatul Holdiş s-a deplasat la Centrala Băncii în audienţă la d-nul preşedinte Ghetea, dar nu a reuşit să obţină facilitatea de credit solicitată;

– În cazul creditelor acordate societăţii comerciale AUTOMOTIVE SRL, directorul Ardelean a efectuat presiuni asupra şefei de la credite să întocmească balanţele contabile ale acestei societăţi astfel încât documentaţia să corespundă normei de creditare în vederea acordării acestor credite.

Pentru acordarea acestor credite directorul Ardelean a pretins şi obţinut sume de bani inclusiv o limuzină Mercedes Clasa E.

– În cazul creditelor acordate SC BALTRANS SRL, garanţiile au fost supraevaluate, iar executarea silită împotriva acestei societăţi a fost declanşată doar după ce această societate şi-a înstrăinat activele, care nu erau ipotecate în favoarea băncii, către SC AUTOMOTIVE SRL.

3. DNA a solicitat băncii să-şi exprime poziţia în dosarul de cercetare penală, instrumentat împotriva d-lui Mihai Mihăiţă în calitate de administrator la SC Automotive SRL. Imediat după ce s-a declanşat acest dosar de cercetare penală d-l director Ardelean şi-a lichidat o parte însemnată din depozitele de la CEC (probabil pentru a ascunde sumele de bani obţinute de la acesta).

4. Dl. director Ardelean a obligat angajaţii CEC să urmeze cursurile Academiei Comerciale, a cărei angajat este, pretinzând acestora sume de bani pentru promovarea examenelor şi întocmirea lucrărilor de diplomă, au fost cazuri când a pretins de la studente să întreţină raporturi sexuale.

5. SC Castrum Corporation SRL are de încasat de la SC Bella Consulting Construction SRL (firma lui Mitică Pop zis Ofsaid) suma de 3.800.000 lei constând într-o filă CEC cu formula executorie. Castrum Corporation SRL a poprit prin intermediul executorului judecătoresc Mihalcea Benone conturile societăţii comerciale SC Bella Consulting Construction SRL deschise la CEC. Întrucât Sucursala CEC (condusă de dl. Ardelean) cu rea credinţă nu a dat curs popririi şi a lăsat cu bună ştiinţă să se facă plăţi prin conturile poprite executorul judecătoresc a formulat cerere de validare a popririi pentru întreaga sumă, care i-a fost admisă de instanţele de judecată. Cauza a făcut obiectul dosarului nr. 1770/266/2010 al Judecătoriei Satu Mare, soluţia fiind menţinută şi în recurs de Curtea de Apel Oradea.

Drept urmare CEC Bank trebuie să achite această sumă către Castrum Corporation SRL, în caz contrar banca va fi executată silit.

6. Centrala băncii i-a stabilit d-lui Ardelean sarcina de a recupera din provizioanele create din creditele neperformante suma de 9.000.000 lei, până la sfârşitul anului 2012. Din această sumă s-a recuperat foarte puţin.

Creditele neperformante, din cauza cărora s-au constituit acele provizioane, au fost acordate cu încălcarea normelor de creditare şi încasarea de foloase necuvenite.

7. Dl. Ardelean şi-a cumpărat o vilă în Cartierul Funcţionarilor (strada Crinului), cu peste 100.000 euro, plătită cu banii jos. Din salariul său şi muncă cinstită nu avea cum să adune această sumă.

Acesta mai are în proprietate un apartament, terenuri, o casă de vacanţă, cât şi casa părintească unde i-a achitat fratelui său partea din casă.

După primirea sesizării, am aflat că referitor la aceste aspecte au fost sesizate şi instituţiile abilitate ale statului, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care a efectuat cercetările de rigoare şi a stabilit un prejudiciu de peste 1 milion de euro, dar Centrala CEC Bank refuză sau amână să se constituie parte civilă în cauză.

Având în vedere multitudinea şi gravitatea actelor de fraudă şi de corupţie semnalate la adresa directorului Sucursalei Satu Mare a CEC Bank, care au produs un prejudiciu estimativ de peste 1 milion de euro, şi ţinând cont că CEC Bank este o bancă cu capital integral de stat, iar Ministerul Finanţelor reprezintă Statul Român în Adunarea Generală a Acţionarilor, vă solicit să dispuneţi efectuarea unui control urgent şi riguros la CEC Bank Satu Mare şi să-mi comunicaţi motivele pentru care CEC Bank nu se constituie parte civilă în cauza instrumentată de DNA.
Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator
Valer Marian”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.