Peste 2.000 de copii şi elevi au vizitat Biblioteca Judeţeană în săptămâna „Şcoala Altfel”

biblioteca
Cu ocazia săptămânii „Şcoala Altfel”, pragul Bibliotecii Județene (BJ) Satu Mare a fost trecut de 2.095 de participanți. Pe tot parcursul acestei perioade, serviciile de bibliotecă și-au urmat cursul firesc, iar orarul pentru public nu a suferit modificări.

Copii din numeroase instituții de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, din municipiul și județul Satu Mare, îndrumați de educatorii și dascălii coordonatori, au vizitat secția destinată lor, căutând cu mare interes comorile ascunse în filele cărților și deslușirea tâlcului poveștilor citite cu mare drag de către regi și regine, prințese și zâne, în lumina camerelor de luat vederi și a blițurilor fotoreporterilor prezenți la „Maratonul poveștilor”.

Inițial, această activitate a fost gândită să se desfășoare în data de 2 aprilie, fiind parte integrantă a celei de a patra ediții a programului „Săptămâna familiei, săptămâna fără TV”, program inițiat de Asociația „Zibo Help”, având ca principal obiectiv încurajarea lecturii ca alternativă de petrecere a timpului liber. Printr-o întâmplare fericită, în data de 2 aprilie, întreaga lume sărbătorește „Ziua Internațională a Cărții pentru Copii” și ziua de naștere a cunoscutului scriitor danez Hans Christian Andersen, motive întemeiate pentru bibliotecarii din cadrul Secției de împrumut pentru copii pentru a primi oaspeți întreaga săptămână, așa cum îi stă bine unei serbări regale.

Pe parcursul săptămânii 1-5 aprilie, 1.464 de copii au participat la „Maratonul poveștilor”. În data de 2 aprilie au fost înregistrați 959 de participanți.

La reușita acestei activități și-au adus contribuția persoane publice notabile care au înțeles mesajul transmis de organizatori și au acceptat cu mare bucurie provocarea de a lectura copiilor povești în spațiul bibliotecii publice. Au fost încoronați regine și regi ai poveștilor: Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare; dr. Dorel Coica, primarul municipiului, reşedinţă de judeţ; cei doi viceprimari, dr. Radu Roca şi Marcela Papici; Ioan Mircea Ardelean, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare; Sorin Martin Vereș, directorul Cancelariei din cadrul Instituției Prefectului şi Camelia Vescan, șef serviciu, comisar în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare. Copiii participanți au ascultat cu mare interes poveștile lecturate și, prin curiozitatea și dezinvoltura caracteristice vârstei, au atribuit acestei activități un caracter interactiv și foarte destins. Vestimentația personajelor de poveste a fost asigurată de către Teatrul de Nord Satu Mare.

A doua activitate, cursul de „Povestiri digitale”, s-a desfășurat în perioada 1-5 aprilie, în intervalul orar 08.00-11.00 și a fost destinată adolescenților. La acest curs, susținut de Centrul de formare Biblionet, prin cei doi bibliotecari-traineri Raluca Istrate și Bianca Ciceo, au participat zece elevi de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș”. Obiectivul principal al acestei activități constă în dobândirea de către cursanți a abilităților necesare pentru a realiza filme cu ajutorul tehnologiei IT de ultimă generație de care dispune Biblioteca Județeană Satu Mare, tehnologie donată de Fundația „Bill & Melinda Gates” și IREX România, prin Programul național „Biblionet – lumea în biblioteca mea”.

Joi, 4 aprilie, cu începere de la ora 14.00, Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, a găzduit lansarea volumului intitulat „Sfânta taină a preoției”, volum semnat de apreciatul preot ortodox Alexandru Tincu și apărut sub auspiciile editurii sătmărene Citadela.

În perioada 1-5 aprilie, Biblioteca Județeană Satu Mare și-a întâmpinat publicul și cu alte activități precum expozițiile tematice „Sătmărenii și școlile Beiușului”, și „Basarabia, pămînt românesc”, vizitarea Atelierului memorial „Nae Antonecsu”, vizionări ale unor ecranizări după mari opere literare românești, desene animate, prezentarea serviciilor și a colecțiilor, turul bibliotecii, discuții despre profesia de bibliotecar etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.