Fermierii pot depune cereri pentru subvenţii la ovine şi caprine

gabriel-lesapiasm1apiasm2

Crescătorii de ovine şi caprine din judeţ pot solicita de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare sprijinul pe cap de animal pentru anul 2013 până la finele acestei luni. Conducerea APIA Satu Mare a organizat, la finele săptămânii trecute, o serie de întâlniri de informare cu fermierii sătmăreni.

Subvenţii pentru ovine şi caprine

Crescătorii de ovine şi caprine din judeţ, pot depune până la finele acestei luni, cererile pentru subvenţii pe cap de animal pentru anul 2013. Aceste cereri pot fi depuse la sediul Centrului Judeţean APIA. Potrivit directorului APIA Satu Mare, Gabriel Leş, pentru a beneficia de subvenţie, crescătorii de oi şi capre trebuie să depună cererea vizată de asociaţiile de specialitate constituite la Centrul Judeţean al APIA, însoţită de copie după buletinul de identitate, codul unic de înregistrare şi certificatul de înregistrare. “Efectivul din exploataţie solicitat la plată trebuie să fie identificat şi înregistrat conform legislaţiei în domeniu. Astfel, animalele născute înainte de 1 ianuarie 2008 trebuie să aibă o crotalie auriculară simplă, cele născute între 1 ianuarie 2008 şi 31 decembrie 2009, două crotalii auriculare simple, iar cele născute după data de 1 ianuarie 2010 trebuie să aibă o crotalie auriculară simplă şi una electronică. De asemenea, efectivul de animale trebuie să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării subvenţiei şi să cuprindă minimum 50 de capete de femele de ovine sau 25 de capete de femele de caprine, care au împlinit minimum un an până la data de 31 martie 2013”, a mai spus directorul APIA.

La fel ca şi anul trecut, cererile solicitanţilor trebuie să fie vizate de asociaţiile profesionale ale crescătorilor de ovine şi caprine din judeţ. În judeţul Satu Mare există doar o singură astfel de asociaţie. Efectivele de ovine sau caprine pentru care se solicită subvenţia trebuie sa fie menţinute în exploataţie în perioada 3 mai -3 august 2013, la adresa menţionată în cerere, în vederea efectuării de către APIA a controlului la faţa locului.

Întâlniri de informare cu fermierii

Pentru a evita problemele apărute anul trecut la depunerea acestor cereri, directorul APIA, Gabriel Leş, însoţit de directorul adjunct, Gheorghe Mihalca, a avut, la finele săptămânii trecute, o serie de întâlniri de informare cu circa 400 de crescători de ovine şi caprine din judeţ. Aceste întâlniri au avut loc la centrele locale APIA de la Satu Mare, Livada, Turţ, Ardud, Carei şi Tăşnad. În cadrul acestor întâlniri, fermierii au fost informaţi despre demersurile care trebuiesc făcute pentru a intra în posesia subvenţiilor. De asemenea, au fost oferite explicaţii pentru fermierii care anii precedenţi au fost tăiaţi de la subvenţii în ideea de a nu mai repeta aceleaşi greşeli şi în acest an.
La aceste întâlniri a fost invitaţi şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare care au răspuns întrebărilor adresate de fermieri cu privire la crotalierea animalelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.