Beneficiile spectaculoase ale consumului de ceapă

ceapa-rosie

Ceapa susţine sănătatea creierului şi a inimii, întăreşte oasele, ajută la digestie şi reduce chiar şi riscul dezvoltării cancerului. Iată un motiv pentru care ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să eviţi consumul de ceapă, doar pentru că îţi va da o respiraţie mirositoare, scrie Descoperă.ro.

Iată câteva dintre beneficiile pe care ni le poate aduce consumul regulat de ceapă:

Ajută la menţinere unei inimi sănătoase

Mirosul înţepător al cepei este dat de sulfura de alil, un compus care conţine sulf cunoscut pentru calităţile lui ce protejează vasele de sânge împotriva problemelor cauzate de colesterol.

Protejează muşchii

De asemenea, ceapa poate compensa vătămarea oxidativă a fibrelor musculare şi a ţesuturilor din corp, cauzată de antrenamentele fizice excesive. Elementul cheie care contribuie aici este numit quercetina. Studiile realizate pe şoareci au demonstrat că acest flavonoid ajută la prevenirea stresului oxidativ de la nivelul creierului, după antrenamente lungi.

Susţine densitatea osoasă

Cercetătorii cred că aceşti compuşi sulfuroşi din ceapă, împreună cu quercetina pot fi responsabili pentru o mai bună densitate osoasă. Într-un studiu realizat în 2009, oamenii de ştiinţă au constatat că femeile care consumă ceapă zilnic aveau o densitate osoasă mai bună comparativ cu cele care nu aveau acest obicei. Mai mult, femeile în vârstă care consumau multă ceapă aveau cu 20% mai puţine şanse de a suferi de fractură de şold.

Facilitează digestia

Cepele facilitează digestia prin intermediul unui carbohidrat special numit fructooligozaharid. Acesta serveşte ca aliment pentru bacteriile bune prezente în tractul intestinal şi combate bacteriile rele. Totodată, fructooligozaharidul îmbunătăţeşte funcţiile digestive prin acţionarea la nivelul tranzitului intestinal.

Scade riscul de apariţie a cancerului

În altă ordine de idei, studiile au mai arătat şi că oamenii care consumă frecvent ceapă au un risc mai scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer, comparativ cu alţi oameni care evită această legumă. Specialiştii cred că această capacitatea a cepei este asociată cu flavonoizii care blochează agenţii ce favorizează apariţia cancerului şi pe care îi deţine alimentul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.