Ce spune Traian Băsescu despre numirea procurorilor

basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca impreuna cu premierul Victor Ponta au stabilit sa fie urmata “fara nicio abatere” procedura de desemnare a procurorilor sefi prevazuta de lege, aratand ca aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor.

Principalele declaratii ale sefului statului

– O sa dau citire articolului care stabileste care este procesul si procedura de desemnare a procurorilor.

– Este vorba de Legea 303/2004, art. 54: “Procuroril general al PICCJ, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului national anti-coruptie, precum si procurorul sef sunt numiti de presedintele Romaniei, la avizul CSM”.

– Inseamna ca sunt 24 de functii la Parchetul General, la DIICOT, la DNA, care inseamna sefi de directie, sefi adjuncti sau sefi de sectie.

– Cele 24 de functii se numesc, conform legii, la propunerea ministrului Justitiei, cu aviz CSM si cu numirea de catre presedinte.

– Acesta a fost articolul in baza careia eu si prim-ministrul am stabilit urmarea acestei proceduri fara nicio abatere de la ea.

– Este responsabilitatea ministrului Justitiei pe cine desemneaza, pe cine propune, si nici o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalziarile.

– Singurele restricitii prevazute de lege sunt vechime de zece ani, ca judecator sau procuror si perioada mandatului de trei ani.

– Nu spune ca la DIICOT se pot numi numai procurori de la DIICOT, la DNA numai procurori de la DNA, pentru ca procurorul este procuror si aplica legea unde isi face serviciul.

– Esential a fost sa respectam intru totul legea statului roman.

– Cei care fac desemnarile si numirile sa-si asume raspunderea pentru ceea ce fac, pentru deciziile pe care le iau si sa raspunda de modul cum in exercitarea mandaului lor procurorii isi exercita mandatul.

– Legea stabileste clar raspunderea unor politicieni, care inseamna ministrul Justitiei si presedintele Romaniei.

– Aceasta este motivatia pentru care am cerut prim-ministrului, in procesul de desemnare, sa urmeze exact legea.

– V-as aduce aminte ca pe data de 1 octombrie i-am transmis doamnei Pivniceru o scrisoare, nu stiu daca a fost publica, care avea doua elemente importante: In prima parte a scrisorii ii spuneam ca nu-i voi numi procurorii datorita faptului ca nu a urmat o procedura transparenta.

– Mi-am dorit asumarea raspunderii din partea ministrului Justitiei care face propunerile.

– In partea a doua a scrisorii ii exprimam optiunea mea pentru asumarea propunerilor de catre ministru, in conformitate cu Legea 303.

– I-am cerut ministrului Justitiei sa numeasca la CSM propuneri asumate.

– Fiecare institutie isi asuma raspunderea pentru ceea ce face, fie ca e ministrul, fie ca e presedintele sau CSM. Dar respectam legea, pentru ca nu ne putem amesteca unii in treburile altora.

– Legea permite desemnarea unor judecatori in functie la parchete.

– Eu am o experienta in procesul de desemnare a procurorilor, n-as putea spune ca a fost un esec, Justitia s-a miscat. S-au intamplat lucruri in ultimii 5-6 ani, cand procurorii si judecatorii au dobandit sentimentul ca nimeni nu se amesteca in dosarul lor.

– Voi continua sa protejez Justitia de ingerinta politicului si sper ca trendul bun pe care a inceput sa se miste activitatea parchetelor va continua, iar propunerile pe care le-a facut pana in prezent prim-ministrul nu-mi dau niciun motiv sa cred ca vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de Justitie.

– Lipsa unor conduceri stabile pe toate palierele Ministerului Public este riscanta si decrediblizeaza sistemul in interiorul lui.

– Avem nevoie de stabilitate. Cele ce am stabilit cu ministrul Justititiei sunt legate si de o anume strategie. Ideea a fost sa incercam sa numim cateva functii importante, dupa care sa lasam celor numiti posibilitatea sa faca propuneri ministerului Justitiei pentru cei subordonati lor.

– Eroarea extraordinara pe care o fac partidele politice, amestecandu-se, incercand sa dea solutii pentru desemnarea procurorilor. Nimeni nu va reusi sa influenteze acest proces, decat in mod institutional, in zona lui de responsabilitate.

jurnalul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.