„Neînţelegerea” de Albert Camus, pe scena Teatrului de Nord Satu Mare

neintelegerea

Duminică 7 aprilie, de la ora 19.00, secţia română a Teatrului de Nord invită sătmărenii la o nouă premieră în cadrul proiectului „Insomnia – nocturne”: „Neînţelegerea” de Albert Camus. Regia îi aparţine lui Cristian Ioan, scenografia Klarei Labancz. Distribuţia este următoarea: Dorina Nemeş, Raluca Mara, Adriana Vaida, Ciprian Vultur şi Stelian Roşian. Preţul unui bilet de intrare este de 12 lei.

„Acum 60 de ani, un mare scriitor francez (care ar fi împlinit acum 100 de ani) a scris una dintre cele mai triste, ciudate și năucitoare piese de teatru. Scriitorul s-a numit Albert Camus iar numele piesei este „Neînțelegerea”. Povestea se apropie foarte mult de ceea ce astăzi apare inscripționat tot mai des pe ecranele televizoarelor înaintea unor filme, când ni se anunță că vom vedea un „thriller” – dar nu intenționez să o spun aici pentru a nu strica surpriza spectatorilor. Sigur este că a fost inspirată după o istorie reală petrecută la începutul secolului trecut în Bohemia cea umedă și întunecoasă – o provincie cehă foarte apropiată de Germania – într-un orășel pictat parcă de Hieronymus Bosch. Dacă nu m-aș feri de comparații nepotrivite aș spune că tema acestui text, prin întrebările existențiale pe care le propune, prin căutarea disperată a divinității și rostului omului pe lume, se apropie de marile tragedii umane descrise de Shakespeare în „Hamlet” sau Goethe în „Faust”.

Împreună cu o echipă de actori foarte înzestrați: Dorina Nemeș, Adriana Vaida, Raluca Mara, Ciprian Vultur și Stelian Roșian, într-un decor de castel gotic imaginat de Klara Labancz și pe acordurile melodiei „Avant de mourir” a lui Georges Boulanger interpretată de maestrul Rudolf Fatyol, vă invităm să participați la această aventură artistică pe care noi, realizatorii ei, o iubim foarte mult și o considerăm deosebit de importantă pentru peisajul teatral actual”, a declarat regizorul Cristian Ioan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.