Conducerea Apaserv suține că prețul apei este corect calculat

apaserv
Stadiul implementării proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare” a fost tema conferinţei de presă organizate azi, 3 aprilie, la sediul SC Apaserv SA. La întâlnirea cu jurnaliştii au participat directorul Apaserv, Dan Stegerean şi managerul Unităţii de Implementare a Proiectului, Cristian Zaha.

La începutul conferinţei de presă Dan Stegerea a făcut referire şi la preţul serviciilor de apă-canal. „Doresc să-i ofer pe această cale un răspuns domnului senator Valer Marian cu privire la preţul serviciului de apă-canal. Vreau să vă spun că din data de 1 ianuarie 2013, tariful apei este de 2,91 lei pe mc iar la canalizare epurare de 1,96 lei. Planul de creştere a tarifului este parte componentă a creditului de care noi beneficiem pentru a aduce apa şi canalizarea în majoritatea localităţilor din judeţ. Însă, toate consiliile locale unde oferim servicii trebuie să aprobe acest cost. Dacă unul dintre consumatori nu acceptă preţul, se negociază până la aprobarea acestuia”.

În ceea ce priveşte planul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată, Stegerea a declarat că este vorba despre cel mai mare proiect de investiţii din judeţul Satu Mare. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană şi are o valoare totală de 433,5 milioane lei (fără TVA) şi este derulat de SC Apaserv SA Satu Mare în perioada 2011-2015. În proiect sunt incluse localităţile: municipiul Satu Mare, Botiz, Lazuri, Păuleşti, Ambud, Odoreu, municipiul Carei, Foieni, Căpleni, Negreşti-Oaş, Tăşnad, Livada, Ardud şi Mădăras.
În luarea de cuvânt Cristian Zaha a precizat că, contribuţia nerambursabilă a UE reprezintă 78,5% din valoarea proiectului, cea Guvernului României de 12%, a autorităţilor locale din aria proiectului 1,84% iar restul de 7,66% este suportat de SC Apaserv SA printr-un credit bancar obţinut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Până în prezent, în cadrul proiectului au fost semnate două contracte de servicii şi trei contracte de lucrări.

„Astfel, contractul denumit Servicii de asistenţă tehnică pentru achiziţii şi managementul proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată a fost semnat la data de 17 aprilie 2012 şi este în valoare de 9.101.193,21 lei (fără TVA). Obiectivele contractului privesc asistenţa tehnică în pregătirea documentaţiilor de atribuire pentru contractele de lucrări dar şi în managementul proiectului. Cel de-al doilea contract de servicii a fost semnat la data de 9 octombrie 2012, are o valoare de 6.190.385,88 lei (fără TVA) şi o durată de 36 de luni”, a declarat Zaha.

Contractul ce priveşte „Extinderea cu treaptă terţiară a staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare” a fost încheiat la data de 13 noiembrie 2012 cu reprezentanţii Asocierii SC 3T Construct SRL (România) – STULZ PLANAQUA GmbH (Germania). Contractul se va executa în 22 de luni şi are o valoare de 22.605.838,24 lei (fără TVA). Acest contract este destinat extinderii staţiei de epurare existente în municipiul Satu Mare, astfel încât să se realizeze eliminarea nutrienţilor. Obiectivul acestui contract este proiectarea, obţinerea avizelor, acordurilor, autorizaţiei de construcţie, construirea, punerea în funcţiune, testarea şi operarea, până la emiterea procesului verbal de recepţie a lucrărilor.

Un alt contract de lucrări denumit „Reabilitatrea staţiei de tratare a apei potabile şi frontului de captare din localitatea Doba” a fost semnat la data de 6 septembrie 2012, are valoarea de 13.328.038,25 lei (fără TVA) şi este implementat de companai Espina Obras Hidraulicas SA din Spania. Contractul are o durată de 21 de luni şi este destinat reabilitării staţiei de tratare a apei potabile şi a frontului de captare din localitatea Doba.

De asemenea, în acest an, la data de 7 martie a fost semnat contractul ce poartă denumirea de „Lucrări de construcţii reţele de canalizare şi staţii de pompare a apei uzate în localităţile Botiz, Lazuri şi Foieni”. Contractul semnat cu Asocierea SC Dominium SRL (România) şi SC Samcif SA (România) are o valoare de 18.885.567,88 lei (fără TVA) şi o durată de execuţie de 22 de luni. Prin implementarea acestui contract se va realiza accesul la serviciul de canalizarea a populaţiei localităţilor: Botiz, Lazuri şi Foieni. Obiectrivul contractului este construirea reţelei de canalizare în localitatea Botiz (14 km), Lazuri (13 km), Foieni (10 km) dar şi construirea a patru staţii de pompare a apelor uzate în localitatea Botiz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.