Un sătmărean este “Jandarmul de onoare al anului”

Jandarmul-anului1

Azi, 2 aprilie la sediul IGJR au avut loc în cadrul manifestările dedicate „Zilei Jandarmeriei Române”, festivitate la care au fost prezenţi Victor Ponta, prim-ministrul României, Gabriel Oprea, vicepremier, Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Iulian Fota, consilier prezidenţial, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, Anghel Andreescu, secretar de stat şi şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, Ion Mocioalcă şi Corneliu Dobriţoiu, preşedinţii Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, respectiv, Senat, şi prof. univ. dr. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Cei prezenţi au ţinut să mulţumească pentru invitaţia făcută, dar şi pentru modul în care jandarmii îşi fac datoria faţă de cetăţean şi faţă de societate

Cu această ocazie, colonelul dr. Mircea Olaru, inspectorul general al Jandarmeriei a oferit cea mai înaltă recompensă, într-o ierarhie morală a modalităţilor de apreciere a activităţii profesionale, insigna onorifică „Jandarm de onoare al anului”, a fost acordată, anul acesta, plutonierului Gheorghe-Dan Toth din Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Satu Mare. La propunerea inspectorului şef al IJJ Satu Mare, colonelul Gheorghe Avram, plutonierul Gheorghe-Dan Toth a fost recompensat de către inspectorul general al Jandarmeriei în prezenta ministrului Afacerilor Interne Radu Stroe. Recompensa a fost înmânată de primul ministru al României, Victor Ponta.

Reamintim că plutonierul Gheorghe Toth a demonstrat că jurământul şi datoria către semeni sunt cele mai importante valori, iar nici un pericol nu este prea mare pentru a le apăra. Siguranţa de sine şi curajul l-au determinat să acţioneze pentru salvarea unei fetiţe de 7 ani, dintr-un incendiu. Aflat în concediu de odihnă, a răspuns imediat solicitării vecinei sale, care cerea sprijin pentru a-şi salva fiica de la moarte şi casa din furia flăcărilor care o cuprinseră.

În cursul zilei de miercuri, 20 martie, în jurul orelor 14.30 a izbucnit un incendiu la un imobil de pe strada Poştei din localitatea Sărăuad. Se pare că totul a pornit de la o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. În scurt timp flăcările au pus stăpânire pe imobil, iar fumul înnecăcios se dispersa pretutindeni.
Alertat de ţipetele vecinei sale, plutonierul Toth Gheorghe a intervenit şi a intrat în casa cuprinsă de flăcări şi a scos-o pe fetiţa de 7 ani care dormea în casă, salvând-o astfel de la o moarte sigură. Au fost anunţate echipele de intervenţie, iar până la sosirea acestora mai mulţi vecini au încercat stingerea incendiului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.