Poliţiştii din judeţ, implicaţi în programul „Şcoala Alfel”

politisti3_resize
politisti2_resizepolitisti_resize

Poliţiştii sătmăreni se alătură eforturilor cadrelor didactice de a derula activităţi de educaţie non-formală, răspunzând invitaţiilor în şcoli şi licee. Acţiunile se desfăşoară în cadrul programului „Şcoala Altfel”.

În această săptămână poliţiştii vin în întâmpinarea elevilor care doresc să cunoască îndeaproape unele dintre activităţile specifice muncii de poliţie, Inspectoratul de Poliţie deschizându-şi porţile, miercuri, 3 aprilie, pentru elevii participanţi la faza naţională a Olimpiadei de Fizică şi joi, 4 aprilie, între orele 08.00 şi 11.00, pentru elevii din municipiu.

Acţiunile poliţiştilor sătmăreni vor viza mai multe segmente de vârstă, spre exemplu şcolarii mici vor beneficia de lecţii de educaţiei rutieră, ce vor fi susţinute de poliţişti la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” şi Şcoala Gimnazială din Mădăras, respectiv Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” (miercuri, 3 aprilie). Elevii din clasele V-VIII de la şcolile din Mădăras, „Mircea Eliade” (joi, 4 aprilie), „Bălcescu-Petofi” (vineri, 5 aprilie) vor avea parte de acţiuni de prevenire a delincvenţei juvenile.

Elevii de liceu vor beneficia, de asemenea, de activităţi de prevenire a infracţiunilor comise cu violenţă, unităţile vizate fiind: Liceul Tehnologic „Elisa Zamfirescu” (vineri, 5 aprilie), Liceul Reformat (miercuri, 3 aprilie şi vineri, 5 aprilie) şi Colegiul Naţional „Kolcsey Ferencz” ( vineri, 5 aprilie).

Acţiunile din această săptămână au debutat luni, 1 aprilie, la Şcoala Generală din Racşa şi la Liceul Teoretic din Negreşti-Oaş, temele întâlnirilor cu elevii vizând prevenirea traficului de persoane şi a delincvenţei juvenile.

În cadrul proiectului „Micul pieton”, coordonat de învăţătoarea Raluca Lişcă, conducerea Şcolii gimnaziale din Racşa şi-a propus să organizeze o întâlnire a poliţiştilor cu elevii din ciclul primar, copiii dovedind că ştiu regulile de circulaţie, identificând indicatoarele rutiere şi recunoscând principalele noţiuni de circulaţie rutieră prezentate pe planşele puse la dispoziţia poliţiştilor de către ACR Satu Mare.

Elevii ciclului gimnazial l-au avut ca invitat pe comisarul şef de poliţie Gheorghe Ungur din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane din Bihor, care după vizionarea unui film tematic, a dezbătut cu cei prezenţi ce măsuri trebuie să adopte atunci când doresc să plece în străinătate la muncă, precum şi necesitatea de a se informa asupra locului de muncă dorit.
Ce-a de a doua activitate a avut loc la Negreşti-Oaş, împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Negreşti-Oaş, constând într-o întâlnire cu elevii ciclului liceal în Sala de şedinţe a Primăriei, ocazie cu care elevii au vizionat filmele „Cheia e la tine” şi „Traficul uman”.

Concluziile nu s-au lăsat aşteptate, tinerii fiind vizibil impresionaţi atât de poveştile de viaţă ale tinerilor condamnaţi la pedeapsa închisorii, cât şi de povestea tinerei traficate în străinătate. La finalul zilei, lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au participat alături de colegii din cadrul formaţiunii rutiere ale Poliţiei oraşului Negreşti-Oaş la etapa zonală a concursului de circulaţie „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”, în cadrul căreia participanţii şi-au dovedit îndemânarea la mersul pe bicicletă şi cunoştinţele teoretice de legislaţie rutieră.

Azi, 2 aprilie, la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” cei mai mici elevi, din clasa pregătitoare A, coordonată de profesorul Crina Dan au avut parte de o lecţie privind regulile de circulaţie pe care copiii trebuie să le respecte în calitate de pietoni, pasageri ori biciclişti, dar şi de o lecţie de criminalistică, în care au văzut pe propria piele cum se iau amprente, demonstraţia practică fiind oferită de agent şef de poliţie Viorel Bunea, din cadrul Serviciului Criminalistic.

Acţiuni preventive de amploare au avut loc în aceeaşi zi la Şcoala Gimnazială din Mădăras, 155 de elevi şi nouă cadre didactice asistând la lecţiile de educaţie rutieră oferite de inspectorul Felicia Hrihorişan din cadrul IPJ Satu Mare, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi agent Vlad Ieremi, din cadrul Poliţiei Oraşului Ardud şcolarilor din clasele I-IV ori la cele vizând prevenirea delincvenţei juvenile, desfăşurate cu elevii din clasele gimnaziale. Activităţile coordonate de profesorul Ligia Vălean, s-au bucurat de aprecieri pozitive din partea participanţilor, invitat în cadrul acţiunii fiind şi şeful Poliţiei Locale Ardud, Ioan Mîndruţ.

Educaţia rutieră a copiilor reprezintă o prioritate pentru poliţiştii sătmăreni, motiv pentru care activităţi de prevenire a accidentelor rutiere au fost organizate de poliţişti şi la Odoreu. Oamenii legii din cadrul Postului de Poliţie Odoreu, agentul şef adjunct Adrian Mindac şi agentul principal Marius Vereş, alături de care s-au aflat reprezentanţii Poliţiei Locale, Ciprian Achim şi Viorel Szabo, au organizat azi un concurs tematic la care au participat 22 de elevi din clasele VI-VIII. Elevii şi-au dovedit cunoştinţele teoretice privind regulile de circulaţie, apoi fiind provocaţi la un concurs practic de biciclete şi role. Toţi participanţii au fost răsplătiţi de poliţişti cu diplome şi dulciuri, în funcţie de performanţa dovedită la ambele probe.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.