Manager de Satu Mare – Ciprian Crăciun – Spencer SRL

Ciprian-Craciun
E un tânăr antreprenor plin de ambiţii care a ales să investească în industria confecţiilor chiar în perioada în care lumea financiară era ameninţată de criza economică. A trecut însă de aceste neajunsuri reuşind să producă pentru marile case de modă precum: Armani, Benetton, Quatar, Aeronautica Militară, Olino şi H&M. În continuare vă propun să-l cunoaştem mai îndeaproape pe tânărul inginer textilist, Ciprian Crăciun.

Reporter:  Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Ciprian Crăciun?
Ciprian Crăciun: Sunt un tânăr antreprenor care am ales să investesc în industria confecţiilor. M-am născut în satul Peceiu, comuna Bănişor din judeţul Sălaj. Este o localitate relativ mică situată în Depresiunea Şimleului. Am urmat şcoala generală în satul natal iar liceul în comuna Crasna.

R.: Aţi investit în industria confecţiilor însă aţi lucrat şi în construcţii …
C.C.: Aşa este. La 21 de ani eram muncitor în construcţii în Bucureşti. Am fost şi şef de şantier. Însă, nu m-am mulţumit cu acest statut şi m-am înscris la o facultate cu profil fito-sanitar însă după un an am renunţat la aceste studii. În 2001, am dat admitere la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Acolo m-am înscris la Facultatea de Inginerie, profil Ingineria produselor textile şi din piele. Acesta a fost un proiect pilot al Guvernului de atunci luându-se oameni din producţie pentru a face facultatea. Însă, chiar din promoţia mea am finalizat studiile extrem de puţini, nouă din 63 câţi am fost admişi în primul an şi dacă ştiu bine au mai fost două promoţii, înaintea noastră, după care proiectul a fost suspendat.

R.: Apoi, în perioada 2001-2008 aţi fost director de producţie la SC Expresiv SRL din Satu Mare, după care, director general la SC Tripon Fashion SRL.
C.C.: Da, ulterior am cumpărat această firmă, apoi am vândut-o în 2010 şi tot atunci am reluat un vechi proiect de-al meu din 2005, şi anume SC Spencer SRL.

R.: Este firma pe care o administraţi în prezent …
C.C.: Aşa este.

R.: Spencer este un nume de referinţă în industria confecţiilor din România şi de peste hotare fiind producător de colecţii proprii dar şi în sistem lohn pentru marile case de modă precum: Armani, Benetton, Quatar, Aeronautica Militară, Olino şi H&M. Vă rog să ne vorbiţi puţin despre firma dumneavoastră.
C.C.: Firma a fost înfiinţată de mine în 2005. Are un capital integral privat şi are ca principal obiect de activitate fabricarea obiectelor de îmbrăcăminte şi accesorii. În prezent la SC Spencer SRL lucrează 16 angajaţi. Tehnologia folosită de noi ne permite să venim în întâmpinarea pieţei cu o gamă variată de produse, dintre care amintesc: uniforme pentru elevi, uniforme militare, pantaloni, scurte bărbaţi, jachete bărbaţi, paltoane bărbaţi, costume clasice casual şi gală pentru bărbaţi şi copii, sacouri de diferite modele, scurte femei, jachete femei şi paltoane de damă. De asemenea, Spencer realizează atât colecţii proprii cât şi producţie în sistem lohn. Pentru cei care nu cunosc termenul, acest mod de lucru presupune realizarea produselor conform tehnicii şi modelului furnizat de firma contractoare şi cu materia primă a acesteia. Aşa se face că nume mari din modă internaţională au trecut pe la noi, pentru că mâna de lucru este ieftină şi renta să ai o linie de producţie în România. Lohn-ul nu aduce venituri fabuloase, dar asigură producţia şi menţine oamenii în fabrici.

R.: Am înţeles că aveţi şi două magazine proprii în afara judeţului …
C.C.: Aşa este. Am un punct de desfacere în Baia Mare la Magazinul central şi unul la Zalău în Complexul „Silvania”. De asemenea, sunt în discuţii de vreo 7 luni cu cei de la Complexul Comercial „Ziridava” din Arad.

R.: Cum a afectat criza economică industria de confecţii?
C. C.: În perioada de criză şi nu numai, vorbesc acum de o caracteristică a ultimilor ani, am ajuns la concluzia că industria textilă in sistem lohn se orientează spre piaţa ţărilor slab dezvoltate si cu potenţial redus de redresare economică. Marile firme caută mână de lucru ieftină si dacă se poate, aproape de punctele lor de desfacere pentru a-şi reduce costurile şi evident timpul de reacţie.

R.: Tinerii sunt interesaţi de această industrie?
C.C.: Să vă spun sincer … nu. Poate mă întrebaţi de ce? Răspunsul meu este simplu. E o industrie în care fiecare leu e muncit din greu. Salariile sunt destul de mici în raport cu alte domenii. Să vă dau şi un exemplu, un salariu mediu este de aproximativ 900 de lei, ceea ce este foarte puţin dacă luăm în seamă munca prestată de către aceşti oameni.

R.: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă un investitor în industria confecţiilor?
C.C.: Problemele sunt similare cu cele cu care se confruntă şi alţi investitori, din alte domenii. Recuperarea banilor este una dintre cele mai mari probleme. Şi să nu credeţi că aceste neajunsuri le întâmpinăm doar în relaţiile cu firmele româneşti. Avem probleme şi cu străinii. Nu sunt chiar atât de corecţi pe cât se crede, au şi ei problemele lor. Avem şi procese pe rol. Dar acest lucru, aşa cum am precizat anterior este un aspect general şi nu unul particular în cadrul industriei confecţiilor. Pentru a avea cash am deschis şi cele două magazine, în Baia Mare şi Zalău, despre care v-am vorbit cu câteva minute în urmă. După cum v-am spus lucrăm pentru Italia, Germania, Quatar însă am redus acea perioadă de lohn la maximum două luni pe an. De ce? Pentru că am întâmpinat probleme la recuperarea banilor.

R.: Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor?
C.C.: Unul dintre visele mele este să-mi vând produsele în magazinele proprii. Totodată, una dintre dorinţele mele este să fac un departament de creaţie şi proiectare la un nivel ridicat.

R.: Ştiu că aţi participat la o serie de prezentări de modă cu colecţii proprii. Cât de importante sunt aceste evenimente?
C.C.: Sunt importante însă în opinia mea aceste prezentări de modă nu îşi ating scopul scontat. Să nu credeţi că după o prezentare de modă, oricât ar fi ea de reuşită oamenii se îmbulzesc să cumpere. Nu e aşa. Însă aceste evenimente aduc plus valoare firmelor participante.

R.: Ce credeţi că ar trebui să facă administraţia locală pentru a atrage investitori în Satu Mare?
C.C.: În opinia mea rezolvarea problemelor de infrastructură ar trebui să reprezinte primul pas. Ştiţi cum? Un potenţial investitor vine şi se întreabă: bine, eu vin cu banii, investesc, dar dumneavoastră ce îmi oferiţi? Am drum de acces, racordare la utilităţi?, etc. Atragerea de noi investitori este foarte importantă deoarece aceşti oameni aduc bani la buget. E nevoie de proiecte de infrastructură, crearea de noi locuri de muncă, şcolirea de specialişti în domeniile în care e nevoie. Am încredere în actuala conducere a Consiliului Judeţean, Primăriei şi în reprezentanţii Sătmarului atât în Camera Deputaţilor cât şi în cei din Senatul României că se vor implica pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal şi pentru oraşul şi de ce nu. judeţul nostru.

R.: Cum vedeţi municipiul şi judeţul Satu Mare peste 10 ani?
C.C.: Mult peste Sălaj, Maramureş şi chiar Bihor. Dacă se dă drumul la acea Zonă Metropolitană pe care domnul primar dr. Coica Dorel a initiat-o, judeţul nostru va fi mult mai prosper si cu mai multe locuri de muncă create. Şi să nu uităm nici faptul că suntem un judeţ de graniţă. Vecinătatea cu Ungaria, spre exemplu, deschide noi perspective în ceea ce priveşte afacerile dar şi colaborarea în cadrul proiectelor transfrontaliere.

 

12 Comentarii la "Manager de Satu Mare – Ciprian Crăciun – Spencer SRL"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.