Tăierile de arbori din ultimii ani din municipiul Carei atrag din ce în ce mai multe nemulţumiri din partea cetăţenilor oraşului.Dacă unii aleg varianta civilizată a protestului stradal prin afişe ţinute în mâna ,alţii vandalizează clădirile oraşului într-o încercare disperată de a atrage atenţia asupra măcelului copacilor .Rămâne însă amputarea brutală a plămânilor oraşului,cu consecinţe pentru generaţiile următoare.
Dacă până în urmă cu doi ani oraşul Carei era recunoscut ca şi Oraşul Florilor,campania de “renunţare’ la speciile care au conferit această denumire oraşului este completată de una de tăieri de arbori în perfectă stare de sănătate (în 90% din cazuri).
Tăierile de arbori din oraş nu mai sunt o problemă ce se poate muşamaliza, având în vedere numărul exemplarelor doborâte până în prezent,în condiţiile în care se pune accent tot mai mare pe crearea de noi spaţii verzi în zonele urbane.Nu credem ca Primăria Carei să fi înţeles că aceste spaţii verzi ce se doresc a fi create să se facă prin distrugerea celor existente,doar pentru propăşirea anumitor firme.
Începută în ianuarie 2011,acţiunea de secerare a copacilor a debutat cu Parcul Dendrologic.
În urma solicitărilor de informaţii de la instituţiile competente,am aflat , tot la acea dată, că de fapt tăierile se fac în baza unui punct de vedere emis de Agenţia de Protecţia Mediului Satu Mare. Ca răspuns la solicitarea 9604/08.07.2008 din partea Primariei Carei,APM Satu Mare emite un punct de vedere pe adresa Primăriei,cu nr5531/23.07.2008.
În baza acestui punct de vedere, Primăria Carei a doborât peste 220 de arbori ,nu se ştie exact din ce specii, graba cu care au fost scoase buturugile fiind curioasă .Nici până la această dată nu a fost emis vreun comunicat de presa care să precizeze concret numărul copacilor taiaţi precum si unde a ajuns masa lemnoasă rezultată.Acum se taie cu bucata,ca să nu se poată observa uşor şi să se poată curăţa repede locul.
Tot în primăvara anului 2011,la una din întâlnirile APM Satu Mare cu cetăţenii din Carei, Cristina Lincar,de la APM, a remarcat că reprezentanţii Agenţiei au primit o variantă a proiectului de redesenare a străzii 1 Decembrie 1918,în care nu era specificată nici o tăiere de copaci: “Dacă doreaţi tăieri trebuia să menţionaţi acest aspect ca să nu se ajungă la situaţia actuală din parc,(unde noi am sugerat să se efectueze lucrări de replantare concomitent cu tăierile) – astfel nu veţi obţine finanţări “.
Aceiaşi reprezentanţi ai APM Satu Mare,la întâlnirea din 13 aprilie 2011,de la Carei, sustineau că Situaţia parcului ,a cărui reabilitare a avut la bază un proiect elaborat de către firma SC AB PLAN srl din Târgu Mureş,o firmă de arhitectură( fără număr de telefon sau fax) formată din doi asociaţi(un cetăţean român şi unul maghiar) nu intră în competenţele lor .
Citește continuarea știrii pe Buletin de Carei.
4 Comentarii la "SOS. Opriţi măcelul copacilor din Carei!"