Valer Marian va formula plângere penală împotriva Apaserv, SPAS şi DITL

valer-marian
Senatorul Valer Marian va formula plângere penală la Poliţie şi la Parchet la adresa conducerii SC Apaserv SA Satu Mare deoarece aceasta nu a dat curs solicitării sale de a verifica modul de calcul a facturilor de apă care, în opinia parlamentarului în ultima vreme s-au dublat. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 21 martie, de către senatorul sătmărean la sediul USL.

Valer Marian susţine că noua conducerea a SC Apaserv SA refuză să-i răspundă la telefon însă nu a trecut nici la verificarea modului de calcul a facturilor de apă aşa cum solicitase în urmă cu câteva săptămâni. „Vreau să recomand sătmărenilor să nu îşi achite facturile de apă până ce nu vor primi răspuns asupra modului de calcul al acestora. Vă reamintesc că, cu puţin timp în urmă, în Bulgaria zeci şi sute de mii de oameni au ieşit pe stradă pentru a protesta împotriva facturilor exagerate la utilităţi”.

În altă ordine de idei Valer Marian a declarat că „la aceeaşi conferinţă de presă am solicitat Primăriei municipiului Satu Mare să verifice modul de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeană. Dar se pare că am vorbit în van. V-am arătat atunci şi un plic pe care l-am primit şi eu prin care mi se cere să mă prezint şi să îmi ridic ajutorul de alimente. Vreau să subliniez faptul că aceste ajutoare se acordă, potrivit legii, persoanelor cu handicap, şomerilor şi celor care au o situaţie precară. Eu nu mă regăsesc în niciuna dintre aceste categorii. Am semnale că o parte dintre alimentele respective sunt însuşite de angajaţi ai SPAS. Sunt nevoit şi în acest caz să formulez plângere penală pentru clarificarea situaţiei”, a declarat parlamentarul sătmărean.

Valer Marian a făcut referire şi la solicitarea sa cu privire la schimbarea din funcţie a directorului Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, Iosif Drimuş care, în opinia senatorului sătmărean se face vinovat de majorarea impozitelor şi taxelor cu 16%. Marian a subliniat faptul că, cu toate că iniţial Consiliul Local a hotărât să menţină aceste taxe la valoarea lor de anul trecut, în cadrul şedinţei extraordinare din data de 28 ianuarie aleşii locali au fost nevoiţi să majoreze cuantumul acestora. „Iosif Drimuş este de mai bine de 10 ani în funcţia de director al DITL Satu Mare şi are un salariu de peste 200 milioane de lei vechi, cel mai mare salariu din judeţ. Potrivit datelor pe care le deţinem, la 31 decembrie 2012, municipiul Satu Mare a înregistrat plăţi restante, mai mari de 90 de zile în valoare de 1.577.000 lei. În ceea ce priveşte colectarea taxelor şi impozitelor anul trecut a fost planificată suma de 25.900.000 lei din care a fost înacasată efectiv suma de 23.960.000 lei. Un simplu calcul ne arată că DITL a încasat în 2012 cu 1.940.000 lei mai puţin decât ar fi trebuit. Această sumă ar fi acoperit datoriile amintite şi astfel nu ar fi trebuit să se majoreze impozitele. Am formulat o plângere penală şi în acest sens. Dacă nu există voiţă politică şi administrativă pentru a-l înlătura din funcţie, va fi schimbat în urma anchetelor poliţiei şi procuraturii”, a declarat parlamentarul sătmărean.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă senatorul Valer Marian a atras atenţia primarilor să se pună pe treabă deoarece oamenii aşteaptă schimbări majore. „Vin oamenii la mine în audienţe şi spun că la Primăria din Satu Mare sunt întâmpinaţi în continuare de oamenii lui Ilyes şi ai lui Anderco. În aceste zile se efectuează un sondaj de opinie prin care cerem să ne spună populaţia ce am făcut din ceea ce am promis în campania electorală. Acest sondaj va fi dat publicităţii la începutul săptămânii viitoare”, spune Valer Marian.

Senatorul a făcut referire şi la două articole apărute într-unul din ziarele maghiare spunând că acestea ar fi denigratoare la adresa sa. „Sunt supus unor atacuri denigratoare în presa de limbă maghiară unde se spune că vreau să-i amendez pe cei care nu vorbesc limba română. Nu este aşa. Este vorba de persoanele de o a numită naţionalitate care nu folosesc limba oficială a statului în instituţii, spitale, etc. Şi eu am păţit-o în Harghita când am constatat că asistenţii dintr-un spital de acolo se făceau că nu înţeleg limba română”.

Tot legat de presă, Valer Marian a declarat că „pe unul dintre site-urile locale apar anumite atacuri obscene, murdare la adresa mea. Am discutat acest aspect cu un coleg senator care, având şi el asemenea probleme a acţionat în instanţă un astfel de site şi a obţinut daune morale de 100.000 euro dar şi închiderea site-ului respectiv. Administratorii acestor site-uri sunt obligaţi să controleze toate mesajele. Am identificat câteva echipe de postaci. Una dintre aceste echipe este de la Poliţia Locală aflată în subordinea Primăriei municipiului Satu Mare, condusă de unul pe nume Găzdan sau Găzdac. Există o echipă la PNL, una la PDL care s-a divizat în două, cel de la Forţa Civică şi PDL şi mai există o echipă la Centrul de Creaţie. Pe această cale îi solicit directorului acestei instituţii să se decidă în care dintre ziare sau pe care dintre site-uri vrea să scrie, deoarece el semnează în toate ziarele şi site-urile. Am contactat o firmă de avocatură din Cluj şi cu tot regretul, săptămâna viitoare voi intenta proces împotriva acestui site de ştiri”.

Încercând să dea explicaţii cu privire la jignirile aduse la adresa instituţiei pe care o conduce primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica a fost oprit de către senatorul Valer Marian spunându-i că aceasta este conferinţa sa de presă. „Dacă doriţi să comunicaţi ceva vă rog să organizaţi propria conferinţă de presă”, a spus Valer Marian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.