Expoziţie retrospectivă din lucrările sculptorului Radu Ciobanu

expo-rc1expo-rc2expo-rc3 expo-rc7 expo-rc6 expo-rc5 expo-rc4
Trecând printre formele sculpturale, unele bizare amintind de vremurile mitologice iar altele cu linii mult mai ferme caracteristice unui romantism târziu, îţi dai seama cât de efemere sunt graniţele artei în general şi a celei contemporane, în special. Cât de „instabilă” este materia în mâinile unui artist care dă formă şi uneori „insuflă viaţă” pieselor create în atelierul său !
Vizionând lucrările maestrului Radu Ciobanu pătrunzi într-o lume populată de forme ciudate, un bizar amestec între arta elenistică demult apusă în negurile vremurilor şi cea contemporană ce îşi caută locul în labirintul artistic al acestui început de mileniu. Piesele expuse vin să rememoreze parcursul unui artist matur din perspectiva celor peste 25 de ani de activitate artistică. De altfel, expoziţia de azi, 20 martie, de la Muzeul de Artă Satu Mare marchează şi o jumătate de veac de existenţă pentru sculptorul Radu Ciobanu.

Expoziţia a fost realizată de colectivul secţiei de artă a Muzeului Judeţean, lucrările fiind din colecţii particulare, din colecţia sculptorului şi din cea a instituţiei gazdă. Evenimentul a avut sprijinul financiar exclusiv al unui inimos grup de colecţionari sătmăreni, care au confecţionat 50 de socluri pentru sculptură, un pliant cu imagini din creaţia artistului precum şi invitaţiile pentru eveniment.

Despre Radu Ciobanu trebuie ştiut că este absolvent al Academiei de Arte “George Enescu” din Iaşi, secţia sculptură. Cu o scurtă sincopă, din 1986 şi-a desfăşurat activitatea la Satu Mare, unde a populat spaţiile publice cu numeroase busturi ale personalităţilor locale dar lucrările lui se găsesc şi în mai multe localităţi din judeţ şi din ţară. Ultimii ani au însemnat pentru artist recunoaşterea valorii sale pe plan naţional, dar i-au adus şi numeroase comenzi din străinătate.

Prin expoziţia de la Muzeul de Artă se are în vedere trecerea în revistă a căutărilor şi neliniştilor sale artistice, de la primele lucrări confecţionate din aluminiu până la bronzurile de azi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.