Expoziţie de arme la Muzeul Judeţean Satu Mare (galerie foto)

Arme3Arme2Arme6 Arme1 Arme5
Cei care trec pragul Muzeului Judeţean Satu Mare au posibilitatea să vizioneze o expoziţie mai puţin obişnuită în oraşul de pe Someş. Prin acest demers organizatorii vă propun o călătorie cu totul şi cu totul fascinantă în lumea armelor din istoria Basarabiei.

Vernisajul expoziţiei intitulate “Din istoria Basarabiei. Arme de luptă corp la corp” a avut loc azi, 20 martie, cu începere de la ora 13.00. Expoziţia este una itinerantă, ea fiind prezentată înainte de a ajunge la Satu Mare, la Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad şi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia unde s-a bucurat de un succes considerabil.

Armele expuse aparţin colecţiei basarabeanului Petru Costin care se poate lăuda cu una din cele mai cuprinzătoare colecţii din sud-estul Europei atât ca număr cât şi ca tematică în acest domeniu. Vizitarea acestei expoziţii dă posibilitatea sătmărenilor să vadă arme albe adunate de pe teritoriul Moldovei de peste Prut, arme care acoperă o mare întindere în timp, cele mai vechi datând de peste 6.000 de ani. Diversitatea tematică se întinde de la topoare din piatră şi silex, până la baionetele şi stiletele moderne. Conţinând săgeţi, suliţe, topoare, pumnale, cuţite de luptă, săbii, buzdugane cu sau fără lanţ, securi, halebarde, piese metalice de harnaşament, cătuşe, amnare, etc., numărul exponatelor este aproape copleşitor, el situându-se la puţin peste 1.000 de piese expuse.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.