Până la sfârşitul lunii martie, unităţile administrativ-teritoriale trebuie să reducă arieratele cu 85%

colegiu-prefectural
Facilităţile pe care unităţile administrativ-teritoriale le au la împrumuturile prin trezorerii pentru plata arieratelor dar şi informarea privind constituirea bugetelor locale au fost temele principale prezentate de către directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, Mircea Ardelean, în cadrul şedinţei de astăzi, 19 martie a Colegiului Prefectural.
Potrivit şefului DGFP Satu Mare, din cele 66 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Satu Mare doar 11 nu au arierate. Conform noilor prevederi legale până în data de 31 martie principalii ordonatori de credite trebuie să reducă arieratele cu 85% în caz contrar, începând din 1 aprilie, li se vor bloca conturile. „Însă unităţile administrativ-teritoriale pot să solicite împrumuturi cu dobânda de 5,25%. Astfel, din 31 ianuarie 2013 şi până în prezent arieratele au fost reduse cu 3,7 milioane lei. Consiliul Judeţean a mai alocat 4 milioane de lei, astfel încât valoarea arieratelor a scăzut semnificativ. Sperăm ca până la sfârşitul acestei luni să reducem şi mai mult aceste arierate pentru a nu ajunge în situaţia neplăcută de a bloca contul vreunei primării”, a declarat Mircea Ardelean.

În altă ordine de idei, şeful Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV), Ioan Sabou a prezentat rezultatele obţinute în contracararea contrabandei cu ţigări în perioada 2011-2013. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, dr. Corneliu Ceică a făcut referire la problema laptelui contaminat cu aflatoxină subliniind faptul că în judeţul Satu Mare nu sunt probleme în acest sens. „Au fost prelevate probe atât din fabricile de lapte cât şi de la fermele de vaci şi de la raft. Rezultatele analizelor arată că în judeţul nostru nu sunt probleme”, a declarat Ceică.

La finalul şedinţei prefectul judeţului Satu Mare a cerut mai multă implicare din partea conducerii instituţiilor în rezolvarea problemelor solicitându-le de asemenea, semnalarea problemelor cu care se confruntă „având în vedere că împreună suntem mai eficienţi. Cel puţin aşa am observat până în prezent”, a concluzionat prefectul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.