Transelectrica şi Transgaz trec în administrarea Ministerului Finanţelor

ministerul-finantelor-publice

Companiile Transelectrica si Transgaz trec din administrarea Ministerului Economiei in administrarea Ministerului Finantelor, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta postat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Acest transfer este necesar in conditiile in care legislatia europeana prevede separarea “calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de actionar la operatorii economici de transport a electricitatii si gazelor naturale, pe de alta parte”.

Practic, transportatorii de energie electrica si gaze naturale nu pot avea acelasi actionar ca si producatorii si furnizorii.

Proiectul de act normativ prevede transferul Transelectrica incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei.

In ceea ce priveste Transgaz, transferul se face incepand cu data finalizarii procedurii de admitere la tranzactionare a pachetului de actiuni (15%) prevazute in HG 827/2010 pentru aprobarea strategiei de vanzare a unor actiuni emise de societate prin metode specifice pietei de capital. Pachetul de actiuni de 15% va fi lansat pe bursa pana la mijlocul lunii aprilie 2013, potrivit notei de fundamentare.

Ministerul Finantelor isi va exercita toate drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar. Reprezentantii statului in adunarile generale vor fi numiti si revocati prin ordin al ministrului finantelor. Participarea reprezentantilor statului in sedintele AGA se va face in baza si limitele mandatului primit prin ordin al ministrului finantelor.

Procedurile privind selectia managementului privat aflate in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei vor fi preluate si duse la indeplinire de catre Ministerul Finantelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.