Pedepse mai uşoare pentru inculpaţii din dosarul „Mită la Vama Halmeu”

nicoleta_dobrescu
După mai multe amânări, prin sentinţa pronunţată joi, 14 martie, magistraţii Curţii de Apel Oradea au hotărât reducerea pedepselor stabilite în primă instanţă de către Tribunalul Satu Mare în cazul inculpaţilor din dosarul „Mită la Vama Halmeu”. Este vorba despre fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, oamenii de afaceri din Cluj, Liviu Florian şi Ion Savu, respectiv sătmărenii Florin Feher şi Ioan Niţu.

Judecătorii Curţii de Apel Oradea au redus pedeapsa Nicoletei Dobrescu, acuzată de cumpărare de influenţă de la 4 ani şi 6 luni, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. De asemenea, omul de afaceri Liviu Florian, acuzat de trafic de influenţă va avea de ispăşit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare şi nu 7 ani, aşa cum au hotărât în primă instanţă judecătorii Tribunalului Satu Mare. Ion Savu, acuzat de complicitate la trafic de influenţă va avea de stat după gratii 3 ani. De asemenea, ceilalţi doi inculpaţi, sătmărenii Ioan Niţu şi Florin Feher, acuzaţi de complicitate la cumpărare de influenţă vor avea de ispăşit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni, faţă de 4 ani şi 3 luni, cât au stabilit judecătorii de la Satu Mare.

De asemenea, judecătorii Curţii de Apel Oradea au dispus confiscarea de la inculpaţii Liviu Florian şi Ion Savu a sumei de câte 65.000 euro sau a echivalentului în lei a acesteia la cursul BNR de la data plăţii. Totodată, au hotărât confiscarea de la Nicoleta Dobrescu, Ioan Niţu şi Florin Feher a sumei de câte 100.000 euro sau a echivalentului în lei a acesteia la cursul BNR de la data plăţii.  Inculpaţii au drept de recurs în termen de 10 zile de la data pronunţării.

Vă reamintim că cei cinci inculpaţi au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA Oradea în luna martie 2011. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

“În perioada septembrie 2009 – februarie 2010, inculpatul Florian Liviu a pretins şi primit de la inculpata Dobrescu Nicoleta Manuela, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa reală asupra învinuitului Mărginean Radu Traian, şef al Autorităţii Naţionale Vamale (A.N.V.) şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), pe care îl va determina s-o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Florian Liviu a intervenit la Mărginean Radu Traian prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu. Ca urmare, prin ordinul din data de 22 septembrie 2009 semnat de Mărginean Radu Traian, inculpata Dobrescu Nicoleta Manuela a fost delegată până la 31 decembrie 2009 în funcţia de şef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungită până la 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public.

Banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul inculpaţilor Savu Ion şi Niţu Ioan – Romeo.
De asemenea, în cursul lunii martie 2010, Florian Liviu, cu ajutorul inculpatului Savu Ion, a pretins de la Dobrescu Nicoleta Manuela suma de 300.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa asupra învinuitului Mărginean Radu Traian în vederea determinării acestuia s-o numească definitiv în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.
În cursul anilor 2009 – 2010, Dobrescu Nicoleta Manuela a obţinut suma de 130.000 de euro cu ajutorul inculpaţilor Niţu Ioan – Romeo şi Feher Florin – Dănuţ prin colectarea acestor bani de la persoane care obţin venituri în mod ilegal (cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul de ţigări) sau prin remiterea sumei de 21.000 de euro de către Niţu Ioan-Romeo. Prin acordarea acestui ajutor, cei doi au urmărit să obţină sprijinul inculpatei Dobrescu Nicoleta Manuela în vederea introducerii în ţară de ţigări în mod nelegal, după delegarea acesteia în funcţia de şef birou vamal. O parte din aceşti bani au fost obţinuţi de către Dobrescu Nicoleta Manuela personal, prin încheierea unor contracte de amanet (bijuterii) sau de împrumut bancar.

Având în vedere că nu a mai putut strânge suma de 300.000 de euro pretinsă de Florian Liviu, Dobrescu Nicoleta Manuela nu a mai fost numită în funcţia de conducere respectivă.
În data de 3 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pe termen de 24 de ore a inculpaţilor Florian Liviu, Savu Ion şi Niţu Ioan – Romeo iar la data de 4 februarie 2011, Tribunalul Satu Mare a hotărât arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

În condiţiile în care inculpaţii Florian Liviu, Savu Ion, Niţu Ioan – Romeo sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, pentru respectarea principiului celerităţii în aceste cazuri, procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de învinuiţii Mărginean Radu Traian şi Petrescu Eugeniu şi continuarea cercetărilor în cadrul unui alt dosar.
În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren aparţinând inculpatului Savu Ion.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.