Liberalii bihoreni nu vor centru de regiune la Oradea

regiuni

Liberalii bihoreni i-au semnalat vicepremierului Liviu Dragnea că proiectul regionalizării pe scheletul celor 8 regiuni de dezvoltare economică nu este cel mai nimerit. Doi senatori PNL propun o împărţire administrativă cu 10 regiuni şi, în plus, cei din Bihor nu vor să fie în aceeaşi regiune cu Clujul, aşa cum s-ar întâmpla în cazul aplicării variantei cu 8 regiuni. Vă prezentăm integral interpelarea senatorilor liberali adresată lui Liviu Dragnea (Lucian Gheorghiu)

Interpelare

Către: LIVIU DRAGNEA, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
De la: Senator CRISTIAN BODEA şi Senator VALERIU BOERIU

Circumscripţia electorală: Nr.5, Bihor

Grup parlamentar: PNL

Şedinţa Senatului din data de: 11.03.2013

Obiectul întrebării: Priorităţile Guvernului în proiectul de regionalizare a României

Domnule Ministru,

Aţi anunțat că proiectul de regionalizare a României este în lucru, Comisiile desemnate pentru această misiune fiind cele care vor stabili, în final, noua hartă pe regiuni, componența acestora, tipul organismelor de conducere și atribuţiile care vor cădea în sarcina lor. Tot dumneavoastră aţi insistat şi asupra faptului că vor conta şi propunerile venite din teritoriu:”Nu sfătuiesc pe nimeni să parieze la ruleta 8 din 42!”. Atitudine de apreciat, cu atât mai mult cu cât, câteodată, imaginea de ansamblu a României apare deformată, văzută de la Bucureşti, şi contează enorm să iei pulsul din teren, de la autorităţile locale implicate, pentru a putea lua o decizie corectă și benefică tuturor. O stare de fapt pe care ați constatat-o, cu siguranță, pe vremea când erați președinte al unui consiliu județean.

Luând în considerare toate acestea, vă înaintăm o propunere cu 10 regiuni de dezvoltare, în următoarea componenţă:

Regiunea 1 (centrul la Bucureşti) – Bucureşti, Prahova – 6.299 kmp, 2.778.129 locuitori

Regiunea 2 (centrul la Piteşti) – Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu – 20.231 kmp, 1.719.021 locuitori

Regiunea 3 (centrul la Craiova) – Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt, Vâlcea – 29.212 kmp, 1.977.993 locuitori

Regiunea 4 (centrul la Constanţa) – Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi – 29.397 kmp, 1.680.785 locuitori

Regiunea 5 (centrul la Iaşi) – Iaşi, Suceava, Neamţ, Botoşani – 24.911 kmp, 2.189.842 locuitori

Regiunea 6 (centrul la Bacău) – Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi – 21.262 kmp, 2.221.272 locuitori

Regiunea 7 (centrul la Braşov) – Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna – 21.144 kmp, 1.392.664 locuitori

Regiunea 8 (centrul la Timişoara) – Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin – 32.034 kmp, 1.729.379 locuitori

Regiunea 9 (centrul la Cluj-Napoca) – Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud, Mureş – 24.985 kmp, 1.795.835 locuitori

Regiunea 10 (centrul la Oradea) – Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș – 22.130 kmp, 1.558.106 locuitori

Această propunere a fost gândită împreună cu dl Cornel Popa, președintele Consiliului Judeţean Bihor. Au fost consultați specialişti în domeniu şi au fost analizate argumentele de ordin topografic, populație, venituri, dar şi comparaţiile cu alte ţări care funcţionează foarte bine deja pe principiul regiunilor. Au fost, de asemenea, consultați și alți primari de municipii și președinți de consilii județene din zonă, care au considerat-o mult mai eficientă decât formula bazată pe actualele 8 regiuni de dezvoltare.

Proiectul respectă diviziunea pe nivelul NUTS 2 și se află în concordanță, ca suprafețe și populație, cu regiunile existente la momentul acesta în Uniunea Europeană, cel mai bun exemplu fiind modelul voievodatelor poloneze. În majoritatea țărilor UE suprafețele regiunilor sunt între 22.000 kmp și 28.000 kmp, cu posibile mici fluctuații în funcție de specificul zonei, iar marja populației este între 1,5 milioane și 2 miloane locuitori, cu precizarea că în zonele capitalelor naționale acest maxim se depășește inevitabil. De menționat că la nivelul fiecarei regiuni rămâne câte un centru universitar care să poată dezvoltă cercetarea și implicit oferta de forţă de muncă, prin studenţii pe care îi va instrui, fără a fi nevoie să se apeleze la alte regiuni. În plus, această structură păstrează în mare parte vechea orânduire a regiunilor tradiționale românești, respectându-se astfel un parcurs istoric firesc, pornit natural cu mult timp în urmă.

În aceste condiţii, solicităm participarea, ca iniţiatori ai acestei propuneri, la dezbaterile Comisiilor responsabile de proiectul de regionalizare şi vă rugăm să precizaţi care va fi calendarul consultărilor?

Precizăm că ataşăm interpelării hărţi ilustrative pentru împărţirea în cele 10 regiuni de dezvoltare.

Aşteptăm răspuns scris.

Vă mulţumim,

Un Comentariu la "Liberalii bihoreni nu vor centru de regiune la Oradea"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.