Senatorul Valer Marian solicită repararea drumului județean Livada – Huta Certeze

Valer-Marian-senator-PSD-de-Satu-Mare

În şedinţa de astăzi, 11 martie, a Senatului, parlamentarul sătmărean Valer Marian a înaintat o interpelare adresată ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Relu Fenechiu şi ministrului delegat pentru probleme de Infrastructură, Dan Şova având ca obiect „Repararea DN 19 pe tronsonul Livada – Huta Certeze”.

În continuare vă redăm textul integral al interpelării senaturului Valer Marian:

„În temeiul art.112 alin. 1 din Constituţia României şi art.162 din Regulamentul Senatului României, vă adresez prezenta

INTERPELARE:

Tronsonul cuprins între oraşul Livada şi localitatea Huta Certeze din judeţul Satu Mare al Drumului Naţional (DN) 19 este într-o stare de deteriorare, chiar dezastruoasă, fără precedent în ultimii 30 de ani. Starea cea mai gravă a acestuia este pe perimetrele cuprinse între localitatea Mujdeni şi oraşul Negreşti-Oaş şi între oraşul Negreşti –Oaş şi localitatea Huta Certeze, pe care se află sute de gropi în asfalt, multe cu diametru de 0,5 – 1m. Aceste gropi periclitează siguranţa traficului rutier şi viaţa cetăţenilor, în condiţiile în care în zona Oaşului sunt înregistrate peste 18.000 de autovehicule, generând numeroase accidente de circulaţie, inclusiv mortale. Totodată, aceste gropi provoacă erodarea cauciucurilor şi avarierea autovehiculelor aflate în trafic.
Tronsonul susmenţionat din DN 19 prezintă importanţă şi pentru că asigură legătura cu obiectivele turistice din pitoreasca şi tradiţionalista zonă a Oaşului (Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului, staţiunea montană Luna Şes, mănăstirile de la Bixad, Moişeni şi Portăriţa, păstrăvăriile de pe râurile Tur şi Talna, pălinciile din comunele din Oaş, cabanele şi motelurile de la Mujdeni, Valea Măriei, Călineşti-Oaş şi Huta Certeze unde are loc la începutul lunii mai una din cele mai mari manifestări etno-folclorice din România, Sâmbra Oilor), precum şi cele din Maramureşul voievodal (Cimitirul Vesel şi Mănăstirea din Săpânţa, Memorialul Durerii şi Muzeul din Sighetu Marmaţiei, Mănăstirea Bârsana, pensiunile de pe văile Iza, Mara şi Vaser, staţiunea montană Borşa). De asemenea acest tronson face legătura între judeţele Satu Mare şi Maramureş şi Punctul de Trecere a Frontierei de la Sighetu Marmaţiei, respectiv spre localităţile româneşti din Transcarpatia, Ucraina, în care locuiesc circa 45.000 de maramureşeni.

În perioada Guvernului Adrian Năstase a fost elaborat un proiect de reabilitare a DN 19 de la Satu Mare la Sighetu Marmaţiei, care nu a fost însă transpus în practică de guvernările ulterioare. În cursul anului trecut a fost reabilitat tronsonul dintre municipiul Satu Mare şi oraşul Livada.

Având în vedere deteriorarea fără precedent a tronsonului Livada – Huta Certeze, care face din DN 19 cel mai impracticabil drum naţional din România, astfel de situaţii nemaiîntâlnindu-se nici măcar în munţii Apuseni sau în zona montană din judeţele Harghita şi Covasna, vă solicit să dispuneţi măsuri pentru repararea urgentă a acestuia prin plombări asfaltice şi apoi prin reabilitare integrală.

Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator
Valer Marian”.

 

Un Comentariu la "Senatorul Valer Marian solicită repararea drumului județean Livada – Huta Certeze"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.