Simpozion internaţional dedicat arhitecturii religioase medievale din Transilvania

biserica2

Muzeul Judeţean Satu Mare împreună cu Muzeul „Jósa András” din Nyíregyháza (Ungaria), organizează ediţia a VIII-a a simpozionului ştiinţific internaţional intitulat „Arhitectura religioasă medievală din Transilvania”. Lucrările simpozionului se vor desfăşura la sediul Muzeului Judeţean, în perioada 8-10 martie.

Scopul simpozionului este de a reuni specialiştii care au legătură directă cu cercetarea şi conservarea monumentelor de arhitectură religioasă medievală: istorici, arheologi, istorici de artă şi arhitecţi. Participanţii vor prezenta studii de caz privind rezultatele cercetărilor efectuate la monumentele ecleziastice medievale, precum şi referate privind problemele metodologice de cercetare, abordările teoretice şi interdisciplinare şi subiecte speciale în conexiune cu problemele de arhitectură: mobilier, altare, picturi murale etc.

De asemenea, vor fi dezbătute metode şi posibilităţi de intervenţie pentru păstrarea şi valorificarea monumentelor de arhitectură medievală. În cadrul sesiunii va fi vernisată expoziţia dedicată lui Radu Popa (1933-1993), realizată cu ocazia comemorării a 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui cărturar, arheolog medievist, întemeietor de şcoală istoriografică. Expoziţia este realizată de Muzeul Judeţean Satu Mare, în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti şi Asociaţia Culturală „Hieronymus” din Braşov.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.