Manager de Satu Mare: Ionel Pop – Automotive Refinish

Ionel-Pop
Deşi ideea infiinţării firmei pe care o administrează s-a născut în 2009, chiar la începutul crizei economice, Ionel Pop-Silaghi a reuşit să pună pe picioare un business care a supravieţuit furtunilor care au bântuit viaţa economică din întreaga lume. Tânăr şi ambiţios a reuşit să facă cunoscut numele firmei sale nu doar în judeţul Satu Mare ci şi în toată ţara şi mai mult decât atât, a reuşit să câştige încrederea unor companii aflate pe poziţia de lider în ceea ce priveşte producţia de produse pentru tinichigerie şi vopsitorie auto. SC Automotive Refinish SRL a reuşit să-şi facă cunoscut numele datorită calităţii şi profesionalismului serviciilor oferite dar şi prin calitatea produselor care vin să-i mulţumească şi pe cei mai exigenţi dintre clienţi. Vă propun în continuare să-l cunoaştem mai îndeaproape pe managerul firmei SC Automotive Refinish SRL, Ionel Pop-Silaghi.

Reporter: Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră …
Ionel Pop-Silaghi: Am absolvit Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” în 2002, după care m-am înscris la Academia Comercială din Satu Mare, profil Finanţe-Bănci. Însă mi-am întrerupt studiile la această facultate şi am plecat la Cluj-Napoca unde, în cursul aceluiaşi an (2003) am început să studiez Administraţia Publică.

R.: De ce aţi ales tocmai această specializare?
I.P.S.: La acea vreme, urmarea unei facultăţi cu profil Administraţie Publică întrevedea o mare oportunitate profesională, cel puţin aceasta era ideea vehiculată în rândul viitorilor studenţi.

R: Sunteţi un prosper om de afaceri care şi-a început buissnes-ul chiar la începutul crizei economice. Vă rog să ne vorbiţi puţin despre firma dumneavoastră care într-un timp relativ scurt a devenit un nume de referinţă în domeniul tichigeriei şi vopsitoriei auto din întreaga ţară?
I.P.S.: SC Automotive Refinish SRL a fost înfiinţată în 2009 iar în prezent suntem unul dintre cei mai importanţi furnizori ai produselor pentru tinichigerie şi vopsitorie auto din România. Punem la dispoziţia clienţilor consumabile pentru vopsitorie precum şi asistenţă tehnică permanentă înainte şi după vânzare. Avem o echipă specializată capabilă să asigure suportul tehnic atât pentru utilajele şi echipamentele comercializate cât şi pentru produsele utilizate în atelierele de tinichigerie auto şi vopsitorie. Firma îşi are sediul central la Satu Mare, pe Bulevardul Lucian Blaga, nr. 109, dar am mai deschis trei puncte de lucru în Timişoara, Arad respectiv Zalău.

R.: Având în vedere faptul că în 2009 când v-aţi înfiinţat firma criza economică bătea deja la uşă nu pot să nu vă întreb cu privire la greutăţile pe care le-aţi întâmpinat. Cât de greu era să întreprinzi o afacere dar mai ales să îţi menţii business-ul la linia de plutire în contextul economic de atunci?
I.P.S: A fost destul de greu. Clienţi găseam relativ uşor însă se dovedeau, în timp, a fi rău platnici,motiv pentru care am fost nevoit să îmi iau o serie de măsuri de siguranţă. Îmi amintesc că în 2009 am avut primul client care a intrat în insolvenţă. Analizând situaţia încasărilor pe piaţă am ajuns în 2010 la concluzia că trebuie să deschid magazine pentru a avea cash flow şi în felul acesta am reuşit să dispun în permanenţă de lichidităţi şi totodată să nu mai fiu dependent de încasarea debitelor la 30, 60 sau 90 de zile. Adevărul e că Satu Mare e un oraş mic cu un potenţial economic pe măsură. Nu sunt multe dosare de daună şi în consecinţă este un consum redus de vopsele ceea ce afectează business-urile din acest domeniu. Companiile de asigurări au introdus franciza ca şi măsură de siguranţă împotriva abuzurilor de servicii gratuite în caz de accident. Franciza în anul 2009 nu exista astfel încât deţinătorii auto îşi foloseau la maxim drepturile şi beneficiile oferite de asigurator şi la cea mai mică zgârietură sau lovitură se prezentau la service-uri pentru a-şi rezolva problema.

R.: Puneţi un accent deosebit atât pe calitatea produselor cât şi pe cea a serviciilor oferite. În ce constau aceste servicii?
I.P.S.: Nici nu se poate altfel. Dacă nu oferi calitate, nu ai cum să rezişti în lumea afacerilor. Clienţii sunt din ce în ce mai pretenţioşi în alegerea produselor şi serviciilor. Calitatea produselor pe care le promovăm este o condiţie obligatorie pentru a rămâne pe piaţă însă acordăm o deosebită atenţie calităţii serviciilor oferite. Automotive Refinish oferă asistenţă tehnică pentru cabine de vopsit, compresoare, echipamente vopsitorie şi asta nu doar în judeţul Satu Mare ci în toată ţara. Lucrăm cu tehnicieni profesionişti care au o vastă experienţă în acest domeniu. Revenind la calitatea produselor oferite, doresc să punctez faptul că partenerii noştri sunt companii cu nume răsunător în Europa şi în lume. Astfel, MaxMeyer Car Refinish, parte a grupului PPG Industries este una dintre cele mai mari fabrici de vopsele şi răşini din Europa. Spre exemplu, Compania PPG este lideră în inovaţie, durabilitate şi culoare. Parise Compressori este cunoscut pentru calitatea şi profesionalismul său în domeniul compresoarelor de aer. De asemenea, îi mai avem parteneri pe cei de la Polin, lideri în proiectarea şi manufacturarea cabinelor de vopsit, RossAuto, lider în Europa în producerea maşinilor pentru spălat pistoalele de vopsit, Anest Iwata specializată în pistoale de vopsit şi 3M, o companie axată pe domeniul cercetării.

R.: După câte am înţeles mai aveţi şi o altă firmă specializată pe închiriat maşini …
I.P.S.: Da, manageriez o firmă care are ca şi obiect de activitate închirierea de autovehicule. Am înfiinţat firma în 2011. În prezent am un număr de 13 maşini şi lucrez doar cu persoane juridice. Poate mă întrebaţi de ce? Nu e acelaşi lucru să primeşti 50 de euro sau 50 de lei pe zi. Pentru persoanele juridice se practică un alt tarif, mult mai avantajos pentru un business de acest gen. Maşinile care fac obiectul activitatii mele au CASCO şi toate condiţiile pentru a circula în siguranţă.

R.: Mă gândesc că de-a lungul anilor v-aţi lovit de o serie de greutăţi. Nu v-aţi gândit niciodată să renunţaţi?
I.P.S.: M-am gândit de sute de ori să renunţ, însă am un sprijin extraordinar din partea familiei. Familia mea a fost şi este mereu alături de mine, atât cu sprijin moral cât şi cu sprijin financiar.

R.: Aţi afirmat mai înainte că aţi deschis şi alte trei puncte de lucru în afara judeţului Satu Mare …
I.P.S.: Da. Primul magazin l-am deschis în Timisoara în anul 2010, în anul 2011 am deschis magazin în Satu Mare, în anul 2012 în Arad şi anul acesta în Zalau. În proiectele mele am în vedere extinderea lanţului de magazine cu încă două puncte de lucru în Baia Mare şi Oradea. Îmi doresc să extind afacerea şi să ofer cât mai multe servicii care să satisfacă cererea existentă pe piaţă.

R.: Toţi aceşti paşi despre care îmi povestiţi presupun investiţii noi …
I.P.S.: Este foarte adevărat. Pentru a deschide un nou magazin e nevoie de cel puţin 20.000 de euro. Un punct de lucru nou necesită autorizaţii, licenţe, stoc de marfă, mobilier, birotică, promovare. Există o perioada de 3-6 luni de acomodare a clienţilor cu produsele pe care le comercializăm, timp în care afacerea trebuie susţinută deoarece veniturile sunt mult mai mici decât cheltuielile. Resursa umană este foarte importantă în succesul business-ului motiv pentru care investim mult în instruire, cum ar fi tehnici de vânzare precum şi în training-uri organizate la nivel profesionist pentru cunoaşterea şi însuşirea produselor cu care lucrăm astfel încât angajaţii noştri să reuşească să consilieze adecvat clienţii şi să ofere acestora soluţii eficiente într-un timp cât mai scurt.

R.: Ce credeţi? Ce ar trebui să facă politicul, administraţia locală pentru a dezvolta viaţa economică a oraşului, judeţului Satu Mare?
I.P.S.: Administraţia locală ar trebui să atragă cât mai mulţi investitori în vederea dezvoltării economice a oraşului ceea ce ar duce la crearea de noi locuri de muncă, scăderea ratei şomajului, creşterea veniturilor locale colectate prin impozite şi taxe. Apoi, trebuie rezolvată problema infrastructurii. De asemenea, investitorilor ar trebui să li se acorde mai multe facilităţi cu scopul de a fi interesaţi să-şi deschidă firme sau puncte de lucru în judeţ.

R.: Cum vede în prezent omul de afaceri Ionel Pop, viaţa economică a municipiului Satu Mare comparativ cu cea din alte oraşe din România?
I.P.S.: Din punctul meu de vedere până nu demult Satu Mare a beneficiat de prea puţini bani alocaţi pentru proiecte de dezvoltare economică însă nu doresc să blamez pe nimeni pentru acest fapt. Satu Mare nu a dispus până în momentul de faţă de capital pentru a investi într-o bază industrială sau turistică generatoare de venituri. Nu au existat şi nu există suficiente oportunităţi pentru tineri. Cu toate acestea doresc sa punctez un atuu pe care îl deţine Satu Mare comparativ cu alte oraşe şi anume vecinătatea cu Ungaria şi Programul de Cooperare Transfrontalieră HU-RO care are ca şi obiectiv crearea unor parteneriate atât între comunităţi cât şi între agenţii economici în vederea dezvoltării regiunilor de graniţă în folosul ambelor părţi.

R.: Cum vedeţi municipiul Satu Mare peste zece ani?
I.P.S.: Cred cu tărie în noua administraţie locală, care sunt sigur că va găsi soluţii pentru ceea ce v-am spus anterior. În următorii ani o să crească investiţiile în agricultură, turism, industrie, universităţi, infrastructură, clădiri istorice, servicii, etc. Din punctul meu de vedere, în prezent Satu Mare are o viziune mult mai clară asupra dezvoltării economice a oraşului. Din câte ştiu se lucrează intens la proiecte de parteneriat şi schimb de bune practici cu Ungaria şi nu numai. În zece ani se pot întâmpla multe lucruri însă dezvoltarea unei comunităţi, cel puţin în viziunea mea, depinde de atragerea de investitori, care să creeze locuri de muncă.

4 Comentarii la "Manager de Satu Mare: Ionel Pop – Automotive Refinish"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.