La Negreşti-Oaş s-a deschis Târgul Mărţişorului Tradiţional

targ-martisor1
targ-martisor2targ-martisor3

Târgul Mărţişorului Tradiţional, aflat la prima ediţie, şi-a deschis astăzi, 26 februarie, porţile la Negreşti-Oaş. Târgul este organizat de Primăria şi Consiliului Local Negreşti-Oaş, prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în colaborare cu instituţiile de învăţământ din oraş. La eveniment au fost prezenţi primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură, Natalia Lazăr, consilieri locali, cadre didactice, elevi şi părinţi.

În cadrul târgului, organizat în parcul central al oraşului, şi-au amenajat standuri copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1, de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.7, elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 1, de la Şcoala Gimnazială nr. 3, precum şi cei de la Liceul Teoretic şi de la Liceul „Ioniţă G. Andron”. De asemenea, expune cu un stand şi meşterul popular Maria Poptile. În total, au fost expuse peste 2.000 de mărţişoare tradiţionale şi felicitări, toate confecţionate de elevi în cadrul orelor de curs sau a unor activităţi extracurriculare, sub îndrumarea profesorilor coordonatori. Elevii au utilizat diferite tehnici de lucru şi materiale diverse, încercând totodată să păstreze specificul artei populare din Ţara Oaşului.

Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, a declarat că scopul organizării acestui târg este de a implica negreştenii, în special pe cei mici, în viaţa comunităţii şi de a-i face să realizeze importanţa artei tradiţionale. „Proiectul a stârnit un foarte mare interes în şcolile din Negreşti-Oaş şi sper să aibă succesul pe care contăm. Ne dorim să îi învăţăm şi pe cei mici să păstreze tradiţiile populare. Sunt lucrări tradiţionale foarte frumoase şi este un exemplu de bune practici de la cei mici spre cei mari. Sunt mândră de acest târg, iar la final îmi doresc să văd standurile goale, iar aceste minunate mărţişoare să ajungă pe pieptul fiecărui negreştean”, a precizat primarul Negreştiului. Aceasta a arătat că cele mai frumoase standuri şi cele mai frumoase exponate vor fi premiate de Primărie şi Consiliul Local, în ultima zi a târgului.

Târgul va fi deschis până în 1 martie. Banii obţinuţi în urma vânzării exponatelor pe durata târgului vor fi utilizaţi de elevi sau preşcolari pentru alte activităţi culturale şi de voluntariat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.