Amenzi de 40.000 lei pentru nereguli la serviciile de schimb valutar

OPC

În această lună s-a finalizat acţiunea tematică naţională de control privind protecţia consumatorilor la prestarea serviciilor de schimb valutar la puncte de schimb valutar şi la instituţii financiar-bancare. În acest sens au fost verificaţi zece operatori economici fiind constatate abateri la toţi cei controlaţi. În urma controalelor au fost aplicate sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 40.000 lei şi zece avertismente.

Totodată, în cursul lunii ianuarie la sediul CJPC Satu Mare au fost înregistrate patru reclamaţii împotriva societăţilor bancare şi a instituţiilor finaciare nebancare de credit. Principalele aspecte reclamate de consumatori privind activitatea bancară s-au referit la existenţa unor clauze abuzive în contratele de credit dar şi executările silite de către bănci prin executori judecătoreşti din afara sistemului bancar efectuate în mod eronat.

Iată şi câteva dintre deficienţele constatate: bonurile fiscale eliberate în urma schimburilor valutare erau marcate cu alt cod statistic decât cel care era atribuit de Ministerul Finanţelor Publice, listele cursurilor de schimb valutar de vânzare /cumpărare pentru valutele (cotate şi necotate) semnate de persoanele împuternicite de conducerea entităţilor purtând ştampila acestora, nu erau afişate, lipsa de informare în scris înainte de operaţiunea efectivă de schimb valutar asupra cursului de schimb practicat şi asupra sumei ce urmează a fi primită, respective sistemele electronice de afişaj la două instituţii financiar-bancare nu erau în stare de funcţionare.

În altă ordine de idei, luna trecută au fost efectuate un număr de 133 acţiuni de control pentru cercetarea reclamaţiilor consumatorilor, a sesizărilor, a tematicilor aprobate la nivel naţional, regional sau local, asupra conformităţii şi securităţii produselor şi servicilor şi a modului de respectare a intereselor economice ale consumatorilor. În urma controalelor au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 150.500 lei.

Valoarea produselor şi serviciilor neconforme controlate, cu abateri de la prevederile legale a fost de 1604,5 lei, din care 492,10 lei reprezintă valoarea celor provenite din spaţiul extracomunitar. Pentru încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la protecţia consumatorilor, în luna ianuarie, comisarii CJPC Satu Mare au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 150.500 lei, interzicerea de la comercializare şi retragerea din circuitul comercial a produselor în valoare de 1.604,5 lei şi distrugerea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.