Pedepse mai aspre pentru evaziunea fiscală

evaziune
Camera Deputaţilor a adoptat marţi o propunere legislativă depusă de Dan Voiculescu prin care sunt înăsprite pedepsele în cazul evaziunii fiscale, în unele situaţii fiind înlocuită sancţiunea cu amendă cu cea de închisoare. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 280 de voturi “pentru”, 42 de voturi “împotrivă” şi două abţineri.

Astfel, a fost modificată Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale 241/2005. A fost înlocuită sancţiunea cu amendă de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei cu cea de închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru “fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control”.

În plus, iniţiativa dublează pedepsele pentru alte două categorii de infracţiuni, ajungând la sancţiunea cu închisoarea de la un an la şase ani pentru “refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie” sau pentru “împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale”.

Totodată, a fost dublată pedeapsa pentru “reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”, ajungând la închisoare de la un an la 6 ani.

cotidianul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.