Noi impozite în domeniul agricol de la 1 februarie

dir-agricola
În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 19 februarie, directorul economic al Camerei Agricole Judeţene Satu Mare, Bela Scholtz, a făcut refererire la câteva modificări ale codului fiscal în sectorul agricol, conform Ordonanţei de Guvern (OG) nr. 8/2013, măsuri care au intrat în vigoare din data de 1 februarie. Această ordonanţă prevede nivelul de impozitare a produselor vegetale şi al animalelor existente în proprietatea persoanelor fizice.

„Introducerea impozitului agricol alături de impozitul pe terenul agricol şi contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5% nu a reprezentat un moriv de bucurie, însă trebuie luat în considerare şi faptul că până la 1 februarie 2013 acesta nu a existat în România, comparativ cu statele puternic dezvoltate din UE unde acest impozit se achită de foarte mulţi ani. Desigur, în această situaţie se pune întrebarea ce vor face fermierii, producătorii agricoli în urma aplicării acestui sistem de impozitare? Îşi vor continua activitatea agricolă sau vor deveni persoane juridice, majoritatea probabil persoană fizică autorizată urmând să plătească impozit în sistem real sau vor vine şi îşi vor arenda terenurile agricole pe care le cultivă la ora actuală?”, se întreabă Scholtz.

Potrivit OG nr. 8 din 2013, veniturile obţinute de pe suprafeţe de până la 2 ha, în cazul cerealelor, plantelor oleaginoase, cartofului, sfeclei de zahăr şi hameiului pe rod, nu se impozitează. În aceeaşi situaţie se află şi tutunul cultival pe o suprafaţă de până la 1 ha, legumele în câmp (până la 0,5 ha), legumele cultivate în spaţii protejate (de până la 0,2 ha), leguminoasele pentru boabe şi pomii pe rod (până la 1,5 ha), via pe rod (până la 0,5 ha) şi florile ornamenztale cultivate pe o suprafaţă de până la 0,3 ha.|

În ceea ce priveşte sectorul zootehnic, Scholtz spune că cei care deţin până la două capete de vaci şi bivoliţe, până la 10 capete de ovine, până la şase porci pentru îngrăşat, până la 50 de familii de albine şi până la 100 de păsări de curte, sunt scutiţi de impozit.

Însă, pentru produsele vegetale cultivate pe suprafeţe mai mari decât cele prezentate anterior, fermierul va plăti impozit. „Venitul dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit. Potrivit legii normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafaţă şi sunt stabilite pentru perioada impozabilă din anul fiscal 2013 cuprinsă între 1 februarie şi până la sfârşitul anului fiscal”.

Potrivit veniturilor definite la articolul 71, aliniatul 1, în cazul cerealelor cultivate pe o suprafaţă mai mare de 2 ha, producătorul va plăti 71,84 de lei pentru fiecare hectar cultivat în plus. În cazul culturilor de plante oleaginoase producătorul va plăti un impozit de 73,28 lei/ha, la cartof – 558,08 lei/ha, sfeclă de zahăr – 111,52 lei/hectar, tutun – 169,6 lei/ha, hamei pe rod – 237,28 lei/ha, legume în câmp – 640,16 lei/ha, legume în spatii protejate – 1.285,28 lei/ha, leguminoase pentru boabe – 128,16 lei/ha, pomi pe rod – 753,44 lei/ha, vie pe rod – 221,60 lei/ha iar în cazul florilor şi plantelor ornamentale – 1.883,68 lei/ha.

În cazul animalelor, peste două capete de vaci şi bivoliţe 72,48 lei/cap, între 10 şi 50 de capete de ovine şi caprine 3,68 lei/cap iar peste 50 de capete – 10,4 lei/cap. Între 6 şi 10 porci pentru îngrăşat 8,96 lei/cap iar peste 10 capete – 28,32 lei/cap. Cei care deţin între 50 şi 100 de familii de albine vor plăti un impozit de 11,2 lei/familie, iar peste 100 de familii, 15,68 lei/familie. În cazul păsărilor de curte între 100 şi 500 de capete – 0,48 lei/cap, iar peste 500 de capete – 0,32 lei/cap.

“Luând în considerare situaţia existentă în sectorul agricol autohton ar fi recomandabil implementarea următoarelor modificări: stabilirea normei de venit în funcţie de fertilitatea solului, în sectorul zootehnic norma de venit să fie invers proporţional, adică cu creşterea numărului de animale să scadă norma de venit, introducerea unui coeficient de corecţie la plata impozitului agricol în funcţie de condiţiile climaterice (adică într-un an agricol secetos, cu calamităţi naturale), scutirea de la plata impozitului agricol a tinerilor fermieri sub 40 de ani care pornesc o afacere în sectorul agricol dar şi scutirea de la plata impozitului a tinerilor care îşi desfăşoară activitatea economică în sectorul agricol şi achiziţionează sau arendează o exploataţie agricolă existentă al cărui proprietar intră la pensie”, a declarat Scholtz la finalul conferinţei de presă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.