Senatorul Valer Marian s-a întâlnit cu membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate

scmd1

La invitaţia conducerii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Satu Mare, senatorul Valer Marian a participat la o întâlnire cu 50 de membri ai sindicatului, foşti angajaţi din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, consacrată prezentării principalelor probleme cu care se confruntă şi propunerilor de modificare a unor acte normative. Din partea prefectului Eugeniu Avram, care nu a putut da curs invitaţiei din motive obiective, la discuţii a fost prezent directorul Cancelariei, Sorin Martin- Vereş.

Recalcularea pensiilor a dus în pragul disperării foarte mulţi pensionari militari

Tema principală a discuţiilor a vizat efectele generate de recalcularea pensiilor cadrelor militare, discriminările şi chiar situaţiile aberante apărute în urma aplicării HG nr. 1019/2010, respective problema eliminarea pensiilor de serviciu. Potrivit datelor prezentate, unui număr de 108 membrii ai sindicatului le-au scăzut pensile cu sume cuprinse între 100 şi 1500 lei, media reducerii fin de 500- 600 lei. Au fost înregistrate şi cazuri în care li s-a adaugat 1 leu la pensie prin diferite calcule, unele chiar ilegale. Există un număr foarte mare de membrii ai sindicatului care, în baza pensiilor avute anterior recalculării, au contractat credite la bănci iar acum se află în imposibilitatea de a mai achita ratele sau au acumulat datorii.
Situaţia actuală se datorează, în opinia membrilor SCMD, fostei guvernări care s-a supus necondiţionat cererilor venite din partea unor instituţii financiare internaţionale, fără a ţine cont de faptul că în România retribuirea militarilor trecuţi în rezervă s-a făcut direct de la bugetul de stat, la care de fapt aceştia au contribuit de-a lungul carierei.
Cei prezenţi la întâlnire au afirmat că memoriile şi reclamaţiile formulate privind efectele recalculării pensiilor, trimise de foarte mult timp la casele de pensii sectoriale, nu au fost analizate sau nu au fost trimise răspunsuri la aspectele invocate. Situaţia cea mai gravă ar fi la Casa de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne unde de aproape doi ani nu se mai procesează deloc corespondenţa ci doar este depozitată pe holuri.

Sprijin pentru aprobarea proiectului Legii pensiilor militare de stat

Pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă, membrii SCMD au solicitat sprijinul senatorului Valer Marian în susţinerea proiectului de lege privind pensiile militare şi redobândirea statutului de pensionari militari, respectiv adresarea unor interpelări către miniştrii Apărării, Internelor şi Muncii privind greşelile comise în recalcularea pensiilor. Totodată s-a solicitat întreprinderea demersurilor pentru eliminarea prevederii care interzice cumulul pensie- salar în cazul pensionarilor reangajaţi în sectorul public. Din partea prefectului Eugeniu Avram s-a solicitat sprijin în vederea soluţionării problemei sediului pentru sindicat.
În intervenţia sa, senatorul Valer Marian a fost de acord cu toate aspectele prezentate de membrii Sindicatului Cadrelo Militare Disponibilizate şi că se impune de urgenţă adoptarea sau modificarea actelor normative care au dus la prejudicierea drepturilor legale foştii militari, actualizarea pensiilor potrivit principiului “la studii egale, la aceiaşi funcţie îndeplinită şi la acelaşi grad dobândit” , iar pensia să fie aceeaşi indiferent de momentul în care se pensionează un cadru militar.
La finalul întâlnirii, senatorul Valer Marian a promis că toate doleanţele ce i-au fost prezentate vor fi aduse la cunoştinţa miniştrilor de resort şi va depune toate diligenţele astfel încât să fie redată onoarea şi demnitatea foştilor militari, cărora societatea le datorează respectul cuvenit pentru întreaga activitate depusă în slujba ţării.

2 Comentarii la "Senatorul Valer Marian s-a întâlnit cu membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.