De vorbă cu un maestru în arta tatuajului (galerie foto)

Csaki-AttilaCsaki-Attila2Csaki-Attila3Csaki-Attila4Csaki-Attila1Csaki-Attila5 csipke hulk iris michelangello mom mt-vindecat oy PaLee rozsabg toki Tomi zeus Angel-Barma
De cele mai multe ori tatuajele sunt ceva personal, făcute pentru intimitatea fiecăruia însă nu toţi gândesc la fel. Unii şi le fac cât mai mari şi mai evidente pentru a le scoate în evidenţă personalitatea. Csaki Attila, unul dintre maeştri acestei arte a întâlnit de-a lungul anilor clienţi care aveau gusturi diferite dorind să-şi vadă imprimate pe pielea corpului modele de la cele mai simple la adevărate opere de artă, precum reprezentaţia unei picturi de Michelangelo, ori capete de zei sau dantele minuscule de o complexitate covârşitoare. Şi-a început cariera în urmă cu 17 ani pe vremea când tatuajul era privit mai mult ca un tabu. A urmat apoi studii în domeniul artei şi anume Facultatea de „Pedagogie-Desen” la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, filiala Satu Mare şi Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Spiru Haret”. Cu toate că a finalizat şi un curs postliceal în domeniul proiectării de îmbrăcăminte, a abandonat această cale pentru a se perfecţiona într-un alt domeniu, arta pe piele şi anume … tatuajul. Vă invit în continuare să-l cunoaştem mai îndeaproape pe Csaki Attila, unul dintre maeştrii tatuajului din Satu Mare.

Reporter: V-aţi dedicat acestei meserii sau, mai bine zis acestei arte în urmă cu 17 ani. Ce va determinat să deveniţi artist tatuator? Este o meserie care se poate învăţa sau e nevoie să te naşti cu un anumit talent?
Csaki Attila: Realizarea tatuajelor este mai degrabă o artă decât o meserie. Desigur e nevoie de talent dar şi de multă muncă. Tehnica trebuie învăţată însă talentul, atenţia, dăruirea sunt mult mai importante. Eu am urmat două facultăţi şi anume Pedagogie-Desen la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Facultatea de Arte la „Spiru Haret”, însă am hotărât să mă dedic hobby-ului meu deoarece simt că acesta este tipul de artă care mă reprezintă.

R.: Cum au evoluat pretenţiile clienţilor în aceşti 17 ani de când lucraţi în acest domeniu?
C.A.: La începuturi, prin anii ’90, pretenţiile nu erau prea mari. Oamenii se bucurau să fie tatuaţi şi nu alegeau modele foarte complexe. Acum sunt mult mai deschişi şi … ca urmare, mai pretenţioşi. Îşi aleg un portret sau o reprezentaţie de Michelangelo spre exemplu.

R.: Tatuajele trebuie să aibă ceva aparte, ceva personal sau să ţină mai mult de factorul estetic … să fie cool?
C.A.: Vedeţi dumneavoastră, toate aceste elemente depind de personalitatea şi de ce să nu o spunem, de nivelul cultural al fiecărui client în parte. Sunt clienţi care vin la salon pentru a fi „în trend”. O altă categorie este cea a clienţilor care poartă tatuaje prost realizate şi doresc retuşarea sau îndepărtarea acestora. Alţii vin la salon pentru a-şi face tatuaje sub impulsul unui moment. Dar există şi categoria celor care doresc să poarte pe corp o adevărată operă de artă. Dacă în urmă cu 15-20 de ani oamenii nu ştiau ce tatuaj îşi doresc, în prezent lucrurile s-au schimbat radical. Clientul vine cu o idee bine conturată, descrie ceea ce-şi doreşte sau vine direct cu modelul pe care vrea să îl vadă tatuat pe corpul său. Desigur, cei mai mulţi doresc un scris pe încheietura mâinilor sau pe biceps, de exemplu, dar am şi clienţi mai pretenţioşi care comandă un portret, capul unui zeu, reproducerea unei picturi, etc.

R.: Care e parcursul din momentul discuţiei cu clientul şi până la realizarea operei propriu-zise?
C.A.: Aşa cum v-am spuns anterior, clientul vine cu o idee oarecare. Fiecare idee se transformă apoi într-un şablon în comun acord cu clientul. Însă vreau să vă spun că încerc să personalizez fiecare tatuaj. Să-i dau o notă aparte pentru a fi diferit de alte tatuaje. Apoi urmează alegerea pigmenţilor şi manopera propriu-zisă. De obicei, pentru a vă da un exemplu, o lucrare de 18 pe 20 cm necesită o muncă de trei, patru ore. Uneori se întâmplă, în cazul în care clientul are pielea mai sensibilă să nu reuşesc să termin lucrarea în decursul unei singure şedinţe însă când încep o parte a lucrării, îl finisez până la capăt. Totul decurge în condiţii de maximă igienă. Utilizez ace de unică folosinţă iar pigmenţii sunt de cea mai bună calitate.

R.: Gândindu-mă la diversitatea modelelor pe care un client le poate comanda presupun că reprezentarea unei picturi, spre exemplu de Michelangelo dacă tot am pomenit de acest pictor în urmă cu câteva minute, este extrem de complexă …
C.A: E adevărat. Însă este şi o provocare pentru tatuator. Cu toate acestea, cele mai complexe lucrări sunt dantelele, deoarece sunt de dimensiuni extrem de mici. Totodată şi o lucrare mare cu multe detalii îşi are complexitatea sa.

R.: Presupun că există zone ale corpului unde textura pielii îngreunează munca tatuatorului …
C.A.: Aşa este. Pe umăr e mai uşor de lucrat decât pe abdoment, spre exemplu. Pielea umărului, în zona deltoidiană este mult mai elastică decât pielea de pe abdomen. În contrapondere sunt şi zone extrem de dificile. Aş aminti în acest sens cotul şi zona genunchiului, unde pielea este mai groasă şi, implicit, mai greu de lucrat.

R.: Să vorbim preţ de câteva clipe despre clienţii dumneavoastră. Există o vârstă minimă sub care legea nu vă permite să-i tatuaţi?
C.A.: Legea nu permite tatuajul sub vârsta de 16 ani, iar între 16 şi 18 ani doar cu acordul părinţilor. Înainte de a-i tatua, clienţii trebuie să semneze un document pe propria răspundere prin care declară că nu suferă de boli transmisibile, nu sunt sub influenţa băuturilor alcoolice, a drogurilor, etc. În ceea ce priveşte clientul, înainte de a se supune manoperei acesta trebuie să fi consumat alimente şi să aibă la el o ciocolată, o bomboană sau ceva dulce. Motivul? În momentul în care îi scade glicemia să aibă la el ceva dulce.

R.: Aţi avut cazuri în care, în timpul tatuajului clientului i s-a făcut rău?
C.A.: Se mai întâmplă dar în asemenea cazuri ştiu ce e de făcut. Se întâmplă mai ales cu bărbaţii care deşi la exterior par mai duri, în realitate sunt mai sensibili.

R.: De-a lungul anilor aţi participat la o serie de întâlniri şi competiţii internaţionale. Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte şi în acest sens.
C.A.: Sunt invitat în permanenţă la convenţiile internaţionale care se organizează peste hotare. Spre exemplu, în 2012 am fost la Convenţiile de la Budapesta, Berlin şi Viena. În ceea ce priveşte România, aici particip la întâlnirile de la Sibiu, Bucureşti şi Iaşi. Sunt invitat la diverse competiţii şi întâlniri însă toate acestea costă extrem de mult. Recent am fost la Târgu Mureş la un eveniment intitulat „Noaptea tatuatorilor”. În aprilie sunt invitat la „Noaptea tatuatorilor” de la Cluj-Napoca iar pe 1 martie, la Budapesta.

R.: În prezent, cine sunt cei mai buni tatuatori la nivel mondial?
C.A.: Ruşii. Au evoluat extrem de mult în ultimii ani.

R.: Care sunt preţurile pe care le practicaţi?
C.A.: Preţurile încep de la 50 de lei pe jumătate de oră pentru o lucrare în alb-negru şi de la 100 lei pentru o lucrare color. Acestea sunt preţurile de pornire.

R.: Ce ne puteţi spune despre evoluţia acestui bussines? Există, la ora actuală, aparate mai performante, tuşuri diferite sau loţiuni speciale care uşurează atât munca tatuatorului cât şi “suferinţa” clientului?
C.A.: Vreau să vă spun că tehnologia a avansat, dar principiul a rămas acelaşi. Pe de altă parte, tuşurile sunt mult mai de calitate, iar acum dispunem şi în România de creme analgezice, care reduc semnificativ durerea, şi creme de îngrijire care asigură o vindecare frumoasă şi mult mai rapidă, dacă sunt utilizate corect.

R.: Presupun că de-a lungul anilor aţi avut clienţi nu numai din Satu Mare ci şi din alte oraşe …
C.A.: Aşa este. Am clienţi de peste tot din lume. Am lucrat patru ani în Ungaria. Am lucrat în Germania. Sunt chemat să realizez tatuaje peste tot în străinătate. Spre exemplu am fost chemat să fac o lucrare în Austria. Clientul a plătit tot, începând de la drum şi până la cazare şi mâncare.

R.: Întrebarea însă era alta. Nu v-aţi gândit să vă deschideţi un business în străinătate? Presupun că aţi avea posibilităţi de câştig mult mai mari decât la Satu Mare.
C.A.: Cu siguranţă însă, eu aici m-am născut, aici am trăit şi îmi place acest oraş. Pe oriunde am umblat în lume întotdeauna m-am întors la Satu Mare. Am aici un business, o firmă pe care am deschis-o cu trei ani în urmă.

R.: Acestea să fie motivele pentru care vă reîntoarceţi mereu şi mereu în Satu Mare, după o absenţă mai mult sau mai puţin lungă?
R.: E greu de exprimat în cuvinte însă încerc să vă mai spun câteva lucruri. Când mă întorc în Satu Mare simt o anumită uşurare. Mă simt bine în acest oraş. Mă bucură că avem un râu, că sunt acasă şi că trăiesc într-un oraş, pot să spun, destul de sigur. Poţi să ieşi seara să te plimbi fără să fi atacat sau jefuit. Şi nu în ultimul rând, aici am prieteni şi cunoştinţe la care pot să apelez în caz de nevoie.

6 Comentarii la "De vorbă cu un maestru în arta tatuajului (galerie foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.