Senatorul Valer Marian răspunde acuzelor deputatul Erdei Istvan şi a preşedintelui UDMR Kelemen Hunor

edei
“Nu este exclus ca în cursul acestui an să se organizeze alegeri parlamentare anticipate în Colegiul 4. Noi acolo vom susţine un candidat de etnie germană având în vedere că în zona respectivă şvabii deţin o pondere însemnată a populaţiei”. Declaraţia îi aparţine senatorului Uniunii Social Liberale, Valer Marian şi a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 16 februarie, la sediul USL Satu Mare.

Vă reamintim că, în urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, în Colegiul 4 a fost mandatat ca deputat, Erdei D. Istvan din partea UDMR. Prin intermediul presei, senatorul Marian îi adresează două întrebări deputatului Erdei D. Istvan. „ Adresez două întrebări deputatului Erdei: 1. Dacă e adevărat că în mandatul trecut, a rugat un coleg deputat PDL-ist din Arad să intervină la şeful de atunci al ANAF, Sorin Blejnar, pentru a-l renumi în funcţia de şef al Vămii Halmeu pe Mihai Kiss, susţinut de UDMR? 2. Dacă e adevărat că s-a vehiculat suma de 1.000.000 euro pentru această numire în funcţie? Aştept răspunsul domnului deputat”.

Totodată, senatorul sătmărean a făcut referire şi la câteva acuze pe care i le-a adus deputatul Erdei. “Am fost deranjat de unele declaraţii ale reprezentanţilor UDMR după conferinţa de presă de duminica trecută în care am anunţat că voi propune împreună cu domnul deputat Octavian Petric un proiect de lege „Legea loialităţii”, dar am subliniat că acest proiect nu vizează cetăţenii români de etnie maghiară. M-a surprins însă că domnul deputat UDMR de Satu Mare, Erdei D. Istvan m-a acuzat de diversiuni, inclusiv mi-a reproşat de ce mă leg de numele generalului Bem Jozsef. De asemenea, mi-a reproşat că la Beltiug preotul a folosit limba liturgică. E adevărat şi e normal ca în biserică să folosească limba liturgică, dar la căminul cultural nu mai foloseşti limba liturgică aşa că, putea să spună bună ziua în limba română. De asemenea, a afirmat că aş fi spus că acel volum “Traseul legendelor sătmărene” ar fi fost scris de primari UDMR. Eu am spus că a fost editat bilingv în Ungaria şi difuzat de primarii UDMR. Cu privire la atribuirea numelui lui Bem Jozsef şcolii din Cărăşeu, comuna Culciu, principala vină o poartă şefii români de la IŞJ dar şi membrii Comisiei de atribuire de denumiri din care fac parte patru români şi un maghiar. Cei cinci au fost întrebaţi dacă ştiu cine a fost Bem Jozsef? Preşedintele comisiei, fostul inspector şcolar general, Gigel Buth a zis că nu ştie. Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Naţionale Satu Mare că nu îşi aminteşte. George Vulturescu a răspuns printr-o întrebare dacă: este vorba de Bem din Viile Satu Mare? Ceilalţi doi au ştiut. Pe această cale, solicit respectuos Consiliului Local Culciu Mare să revoce hotărârea respectivă. Dacă nu o vor face, o să-i cer Instituţiei Prefectului să-i acţioneze în contencios administrativ. Aşa cum am spus şi ieri (15 februarie) la filarmonică, trebuie să punem mâna pe cărţile de istorie. Domnul primar Domokos Alexandru din Culciu a ticluit foarte bine alegerea numelui generalului Bem Jozsef şcolii din Cărăşeu. Sper ca asemenea situaţii să nu se mai repete în judeţ. Aş vrea să înţeleagă domnul deputat că trebuie să ne menajăm reciproc sensibilităţile naţionale. Cum ar fi să atribuim noi unei şcoli româneşti din Ungaria numele mareşalului Ion Antonescu?”.
În altă ordine de idei Valer Marian a declarat că “am aflat că domnul preşedinte Kelemen Hunor ar fi făcut marţi o declaraţie în sensul că a fi avut o întâlnire cu domnul Victor Ponta cerându-i acestuia să-l atenţioneze pe senatorul Valer Marian să înceteze cu retorica naţionalistă. Domnul Ponta nu mi-a comunicat nimic în acest sens. PSD este un partid democratic nu doar cu numele. De altfel, orice parlamentar poate să propună orice proiect de lege fără să ceară acceptul conducerii partidului. În ceea ce priveşte retorica naţionalistă mă miră, pentru că în ultimele luni pe diverse canale domnul Kelemen a apelat ca să susţinem la nivel de judeţ funcţia de vicepreşedinte a Consiliului Judeţean pentru un reprezentant al UDMR, să-i menţinem în funcţie pe directorii susţinuţi de UDMR, să oferim funcţii raportat la ponderea populaţiei în cadrul instituţiilor dar şi ai societăţilor comerciale precum la Apaserv, Transurban, etc. Referitor la retorica naţionalistă o să-l las de acum înainte pe domnul Kelemen Hunor să rezolve direct aceste funcţii. Eu nu o să mai spun nimic. Este trist deoarece în ultimele luni am avut o relaţie cordială şi transparentă cu noua conducere a UDMR. I-am spus domnului senator de Satu Mare, Pataki Csaba, că în faţa unor asemenea atacuri venite din partea deputatului Erdei şi a domnului preşedinte Kelemen Hunor mă văd obligat să-mi schimb atitudinea cooperantă”.

Un Comentariu la "Senatorul Valer Marian răspunde acuzelor deputatul Erdei Istvan şi a preşedintelui UDMR Kelemen Hunor"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.