20 de curiozităţi şi legende despre Valentine`s day

Happy-Valentines-Day

Există legende diferite despre originea sărbătorii de Valentine`s Day, dar cea mai populară dintre ele face trimitere spre Imperiul Roman din perioada lui Claudius al II-lea (268-270 d. Hr.). Împăratul Roman credea că celibatarii sunt luptători mai buni, aşa că a interzis căsătoriile în periodă de război. Episcopul Valentin s-a împotrivit cerinţelor sale şi a oficiat căsătorii în secret. Acesta a fost întemniţat şi apoi executat din ordinul împăratului pe 14 Februarie. Se spune că în perioada în care a fost încarcerat, episcopul i-a scris o scrisoare de dragoste fiicei temnicerului, semnată “Valentinul tău”. Episcopul a fost sanctificat în anul 496 de Papa Gelasius, fiind stabilită ca zi de comemorare a acestuia data de 14 Februarie.

Site-ul weirdfacts.com a făcut o colecţie de 20 de  fapte, tradiţii şi întâmplări reale legate de simbolul sărbătorii de Sfântul Valentin.  

  1. Cel mai frumos cadou ce demonstrează adevărata iubire este Taj Mahal-ul din India. Acest monument a fost construit la cererea împăratului Mughal Shahjahan pentru a o comemora pe fosta soţie.
  2. Cupidon este simbolul zilei de Sfântul Valentin. Cupidon este asociat cu această zi pentru că a fost fiul lui Venus, zeul roman al dragostei şi frumuseţii.
  3. Trandafirul roşu era floarea preferată a lui Venus, zeiţa romană a iubirii.
  4. Lupercalia romană, sarbătoarea fertilităţii, era sărbătorită în jurul datei de 14 februarie. Aceasta a fost mai târziu împrumutată de creştinii catolici pentru a celebra un martir pe nume Valentin, considerat protectorul îndrăgostiţilor.
  5. Romanii credeau că păsările s-au împerecheat pe data de 14 februarie.
  6. În Evul Mediu, oamenii credeau că prima persoană necăsătorită de sex opus pe care o vei întâlni în dimineața zilei de Sfântul Valentin, va deveni partenerul tău de viaţă.
  7. Profesorii primesc cele mai multe felicitări Ziua Îndrăgostiților, urmati de copii, mame, soții, apoi, iubite. Copiii cu vârste între 6 – 10 schimbă anual peste 650 milioane de felicitări cu profesorii, colegii și membrii familiei în această zi.
  8. Verona, oraşul italian unde protagoniştii operei lui Shakespeare, Romeo şi Julieta ar fi trăit, primeşte peste 1000 de scrisori adresate Julietei în fiecare zi de sarbatoarea Sfântului Valentin.
  9. Richard Cadbury a creat prima cutie de bomboane de ciocolată pentru Ziua Indrăgostiţilor la sfârşitul anilor 1800.
  10. Casanova, cunoscut drept “cel mai mare seducător”, obişnuia să mănânce ciocolată ca să fie mai viril.
  11. Regele Angliei, Henry al VIII-lea, a declarat pentru prima dată în 1537 ziua de 14 februarie ca fiind liberă.
  12. 73% dintre barbaţii din Statele Unite cumpără flori de Ziua Indrăgostiţilor.
  13. 15% din femeile din Statele Unite işi cumpără singure flori şi cadouri de Ziua Indrăgostiţilor.
  14. Peste 90% din florile de Ziua Indrăgostiţilor sunt cumpărate de barbaţi.
  15. Printre primele cadouri de Sfântul Valentin au fost bomboanele. Cele mai frecvente erau bomboanele de ciocolată în cutii în formă de inimă.
  16. Cea mai veche poezie de dragoste a supraviețuit de pe vremea sumerienilor, inventatorii scrisului, şi a fost redactată pe o tabletă de lut în jurul anilor 3500 î.Hr.
  17. Medicii anilor 1800 recomandă de obicei pacientii lor să mănânce ciocolată pentru a-şi calma dorinţa arzătoare pentru dragostea pierdută.
  18. Pe data de 14 februarie 1779, locuitorii insulei Hawaii l-au omorât pe capitanul James Cool, cel mai mare explorator şi navigator englez.
  19. În fiecare an peste un miliard de felicitări de Sfântul Valentin sunt trimise. După Crăciun, este a doua sarbătoare cu ocazia căreia se trimit cele mai multe cadouri.
  20. Alexander Graham Bell a solicitat brevetul său pentru telefon de Ziua Îndrăgostiților în 1876.

ghimpele.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.