„Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene” lansat la Biblioteca Județeană

Incunabule1
Miercuri de la ora 14.00, în Sala Mutimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare va avea loc lansarea volumului „Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene”, autor Marta Cordea şi vernisajul expoziţiei dedicate secţiei de carte veche.

Incunabulul este o carte datând din faza de „leagăn” (lat. incunabula) a tiparului, adică de la apariție până în jurul anului 1500, perioadă în care forma cărții a evoluat de la manuscris la tipăritură, căpătând o înfățișare foarte asemănătoare celei de astăzi prin introducerea foii de titlu, ornamentelor tipografice etc.

Volumul „Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene” prezintă prin intermediul textelor şi imaginilor, în condiţii grafice deosebite, atât cercetătorilor în carte veche, cât şi publicului larg, ceea ce Biblioteca Judeţeană Satu Mare are mai rar şi mai valoros. Incunabulele constituie cele mai valoroase realizări tipografice, ele ilustrând pe de o parte tehnica tiparului la începuturile ei, pe de altă parte oferă publicului posibilitatea întâlnirii cu desăvârşita artă a cărţii din secolul al XV-lea. Printre cele cinci tipărituri provenind din perioada de leagăn a tiparului, care se regăsesc în colecţia de carte veche a bibliotecii şi care sunt descrise în volum, există un exemplar unicat, precum şi rarităţi bibliofile în ţară.
Expoziţia dedicată secţiei Colecţii speciale şi fond de patrimoniu constă din imagini care reflectă principalele activităţi profesionale şi ştiinţifice ale celor doi bibliotecari ai acestei secţii, dr. Viorel Câmpean şi Marta Cordea, fiind expuse volumele şi lucrările publicate de aceştia, precum şi fotografii realizate cu prilejul diferitelor expoziţii pe care cei doi specialiști le-au organizat de-a lungul timpului. Un loc important în cadrul expoziţiei îl ocupă principalele personalităţi ale culturii sătmărene şi volumele redactate de acestea. De asemenea, în cadrul expoziţiei pot fi vizionate un număr mare de imagini reprezentând incunabulele secţiei şi alte volume preţioase de carte veche străină şi românească.

„Prin organizarea acestor două evenimente, lansarea volumului „Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene” și expoziția de carte și imagini ce reflectă activitatea celor doi specialiști Marta Cordea și Viorel Câmpean, dorim să dezvăluim cercetătorilor și publicului larg documente de o inestimabilă valoare dar și munca, pasiunea și dăruirea celor care slujesc în promovarea ideii că informația tipărită rămâne indispensabilă pentru cei care doresc să aibă o atitudine activă în fața culturii” a declarat Angela Câmpian, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.