Valer Marian și Octavian Petric pregătesc „Legea loialității”

Valer-Marian09021
Senatorul Valer Marian a subliniat azi, în cadrul aceleiași conferințe de presă și câteva aspecte de-a dreptul revoltătoare care se întâlnesc în câteva instituţii publice dar şi la nivelul unor societăţi comerciale care au patroni sau administratori maghiari. Parlamentarul sătmărean s-a referit cu precădere la angajările efectuate pe criterii pur etnice făcute de unii directori în instituţiile pe care le administrează.

În declaraţia sa senatorul sătmărean a subliniat faptul că personal poartă tot respectul minorităţii maghiare însă şi reprezentanţii acesteia ar trebui să poarte mai mult respect populaţiei majoritare româneşti.

Parlamentarul a prezentat ghidul turistic intitulat „Traseul legendelor sătmărene” editat din fonduri europene în paginile căruia se aduc jigniri grave românilor care numiţi „vlahi primitivi care trăiesc în case mici şi dărăpănate. Poate mai primitivi erau unii care ţineau carnea sub şaua calului”, a declarat Valer Marian.

„Nu avem nimic cu minoritatea maghiară. Chiar după gala de vineri seara (8 februarie) am făcut o numărătoare şi din cei 57 de premianţi 25 sunt de etnie maghiară mai mult decât ponderea populaţiei maghiare din judeţ. Mai vreau să vă spun că al nivel de USL am decis să-i menţinem în funcţii pe oamenii promovaţi şi susţinuţi de UDMR care sunt loiali statului român. Personal am insistat ca doamna Cristina Stahl să preia conducerea Clubului Sportiv Satu Mare, funcţie cu care în legislatura trecută UDMR şi PD-L ne-au dezamăgit. Ne-a mulţumit dar după consultări a renunţat deoarece s-a angajat la o multinaţională ca economist. În seara galei am lansat propunerea ca în funcţia de director a Secţiei române a Teatrului de Nord să fie numit Carol Erdos, un om de o mare valoare şi fără resentimente naţionaliste. Deci nu avem nimic nici cu naţionalitatea maghiară şi nici cu statul ungar însă aşa cum a spus şi domnul Ponta nu vom mai tolera niciun fel de obrăznicii, nici pe cele interne şi nici pe cele externe”, a declarat senatorul USL, Valer Marian.

În continuare senatorul sătmărean a făcut referire la câteva aspecte care l-au deranjat atât pe domnia sa cât şi populaţia românească din judeţ. „Ne-a deranjat că în data de 25 noiembrie, în plină campanie electorală a fost dat numele lui Behm Jozsef şcolii din Cărăşeu, comuna Culciu. Acest lucru a fost un afront adus la adresa populaţiei româneşti. Acest Behm Jozsef a condus trupele maghiare care „au pacificat” satele româneşti lăsând în urmă circa 40.000 de victime. Pentru acest motiv şi pentru multe alte nereguli din sistemul de învăţământ sătmărean voi solicita ministrului Educaţiei demiterea celor trei şefi de la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare. Este vorba despre inspectoarea generală Mariana Roman şi despre cei doi adjuncţi Viorel Solschi şi Szasz Piroska. Totodată ne deranjează nefolosirea limbii române la manifestările publice la care participă şi demnitari ai statului român. Mă refer aici spre exemplu la manifestările dedicate deportării şvabilor în URSS unde au fost prezente toate oficialităţile judeţului şi unde preotul local de religie romano-catolică, originar din secuime nu ne-a spus nici măcar bună ziua în limba română. De asemenea ne-a deranjat folosirea însemnelor naţionale ale altori ţări la manifestări cum ar fi arborarea drapelului secuiesc la concursul de tăiat porci de la Carei. Nefolosirea limbii oficiale de stat în unele instituţii publice conduse de directori maghiari sau în magazinele, farmaciile sau întreprinderile care au patroni maghiari. Cred că putem enumera mai multe instituţii unde în ultimii ani s-au făcut angajări pe criterii pur etnice. Având în vedere toate aceste aspecte am hotărât împreună cu domnul deputat Octavian Petric să iniţiem un proiect de lege la care să-i spunem „Legea loialităţii” care să reglementeze trei aspecte principale. În primul rând să prevadă pierderea cetăţeniei româneşti de către toţi cetăţenii români de naţionalitate română care solicită şi obţin cetăţenia maghiară în baza legii dublei cetăţenii adoptate de palamentul de la Budapesta. Avem date că sute de persoane din zona Oaşului au solicitat şi obţinut cetăţenia maghiară. În al doilea rând va prevedea sancţionarea contravenţională pentru nefolosirea limbii naţionale a statului român faţă de cetăţenii români în instituţiile publice, şcoli, spitale, magazine. Şi în al treilea rând să prevadă sancţiune penală pentru angajări discriminatorii făcute pe criterii pur etnice în instituţii şi societăţi comerciale. Avem tot respectul pentru toate minorităţile dar nu vom mai tolera obrăznicii interne sau externe”, a declarat parlamentarul sătmărean.

Potrivit senatorului sătmărean o astfel de lege este în vigoare în Slovacia, care prevede amenzi cuprinse între 1000 şi 5000 de euro. În ciuda protestelor de la Budapesta, Comisia Europeană a avizat această lege.

La finalul conferinței deputatul Octavian Petric,  membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaților, a prezentat succint situația bugetului pentru anul 2013. Din punctul de vedere al parlamentarului sătmărean este un buget extrem de realist și care are prevăzute și sumele necesare pentru construcția celui de-al treile pod și pentru centura de ocolire a municipiului Satu Mare.

5 Comentarii la "Valer Marian și Octavian Petric pregătesc „Legea loialității”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.