Ardudenii au sărbătorit “Funka”

funka1funka2funka3 funka4 funka5
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a participat sâmbătă, 9 februarie la Ardud, alături de primarul Ovidiu Duma și câteva sute de tineri, la „Funka”, o veche sărbătoare șvăbească organizată de Forumul Democrat German.

În fiecare an, șvabii din Ardud se adună pe câmp, la ieșirea spre Gerăușa, unde aprind un foc mare și aruncă cu discuri din lemn, numite șaibe. După obicei, localnicii aprind o cruce din lemn înaltă, pentru alungarea spiritelor rele din zonă și a iernii. Conform tradiției, crucea trebuie să fie doborâtă de flăcările focului. Odată ajunsă la pământ, ea va aduce noroc și prosperitate pentru acei locuitori ai zonei care se află în partea de oraș înspre care a căzut.

Adrian Ștef a declarat că este important să se păstreze tradițiile, valorile autentice. “Avem obligaţia de a apăra şi a promova tot ceea ce ţine de identitatea comunităților din județul nostru: obiceiuri, tradiţii, cultură, istorie, oameni și valori. Este lăudabilă inițiativa domnului primar Ovidiu Duma, care se implică de mulți ani în susținerea tradițiilor locale. De 300 de ani de când șvabii s-au așezat pe aceste melaguri au fost un exemplu pentru celelalte comunități din județ, șvabii au fost întotdeauna un exemplu de hărnicie și seriozitate” a spus președintele Consiliului Județean.

Ardudenii au şi un alt obicei de a face un foc mare. Ei aprind flăcările pentru fata bătrănă a zonei, pentru a o ajuta să se mărite în acest an. Totodată, tinerii înroșesc șaibe pe care încearcă să le arunce cât mai departe în speranța că relația actuală va rezista cât mai mult timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.