Se cere Autonomia Transilvaniei

trasilvania

În timp ce prin cabinetele ministeriale de la Bucureşti şi pe uliţele şefilor de consilii judeţene se fac tot felul de schiţe de reorganizare a ţării, apare un proiect care pare a prinde destul de tare – autonomia pe regiuni istorice. Cea mai nouă iniţiativă este cea privind Autonomia Transilvaniei. În acest sens există deja un apel public şi o scrisoare deschisă adresată Parlamentului şi Guvernului, dar şi un film cu motivaţia gestului:

httpv://youtu.be/zEtArwPiEoo

To: Guvernul României, Parlamentul României

Autonomie pentru Transilvania: Banat, Crisana, Maramures, Transilvania

Capitala: Cluj – Napoca

Guvern regional la Cluj – Napoca, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă.

Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară liberatatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credinciosi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate.

După 1989, starea regiunii noastre nu s-a înbunătăţit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm.

28 Comentarii la "Se cere Autonomia Transilvaniei"

      Leave a Reply

      Your email address will not be published.

      Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.