Senatorul Valer Marian solicită demiterea unor directori de instituţii

Valer-Marian2
„Solicit primarului municipiului Satu Mare să demită de urgenţă pentru management defectuos şi fraude de zeci de milioane directorii de la SC APASERV SA, SC Transurban SA, şefului Administraţiei Domeniului Public şi al Direcţiei Finanţelor Locale”. Declaraţia îi aparţine senatorului USL Valer Marian şi a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 3 februarie la sediul Uniunii Social Liberale Satu Mare.

Totodată, senatorul sătmărean solicită Instituţiei Prefectului o monitorizare mai exigentă a instituţiilor deconcentrate. „Sunt siderat de faptul că zilele trecute că un cetăţean sătmărean a fost bătut cu bestialitate în sediul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Satu Mare. Este vorba despre poliţistul Voicu Taloş care a bătut un taximetrist. Pentru acest motiv dar şi pentru lipsă de autoritate solicit demisia şefului IPJ Satu Mare Constantin Taloş”, a declarat parlamentarul sătmărean.

De asemenea Valer Marian solicită şi demisia şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, Gheorghe Avram „care în ziua alegerilor nu a răspuns la telefoanele prefectului, invocând tot felul de motive. Totodată, solicit demisia şefului Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, comisarul şef Vasile Maxim pentru management defectuos şi pentru abuzurile comise în timpul guvernării PD-L când a demis din cadrul instituţiei pe care o conduce poliţişti care aveau o pregătire adecvată. Îi ajunge cât timp a protejat contrabanda cu ţigări. Solicit să se facă curăţenie şi la Serviciile de Paşapoarte, Permise şi Antidrog din Satu Mare unde şefii i-au salarii mai mari decât prefectul sau decât  un parlamentar, fără să îşi îndeplinească sarcinile de serviciu”.

Parlamentarul sătmărean mai solicită demisia tuturor directorilor de deconcentrate care au fost numiţi pe criterii politice în timpul guvernării PD-L. În acest sens i-a nominalizat pe: directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, Viorel Pintea „care s-a pricopsit cu zeci de hectare de teren”, pe directorul Direcţiei SanitarVeterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, dr. Corneliu Ceică, pe directorului Direcţiei Vamale Satu Mare, Ioan Sabău, pe şeful Vămii Halmeu, Mihai Chiş, pe directorul SC Electrica SA Satu Mare, Viorel Pribilean şi pe şeful Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA) Satu Mare, Ioan Bonea.

În altă ordine de idei, senatorul Valer Marian a făcut referire şi la privatizarea frauduloasă a Filarmonicii „Dinu Lipatti”. „Opinia mea este că nu trebuie să adresăm nicio rugăminte şi niciun apel familiei Ţânţaş. Prefectul judeţului Satu Mare, primarul municipiului, reşedinţă de judeţ, preşedintele Consiliului Judeţean, parlamentarii acestui judeţ împreună cu sătmărenii trebuie să facem apeluri către instituţiile abilitate ale statului, Poliţia şi Parchetul, să facă lumină în acest caz. Trebuie făcute demersuri în vederea anulării întăbulării filarmonicii, acel spaţiu nefăcând parte din activele înscrise în documentele de privatizare. Cu privire la Complexul „Dacia” eu am susţinut întotdeauna că privatizarea acestuia a fost o fraudă, convingându-l chiar şi pe fostul primar Horea Anderco să anuleze privatizarea însă, în cele din urmă, Primăria a avut o atitudine complice în acest caz. De la începutul secolului XX, din momentul în care a fost construit, Complexul „Dacia” a fost întăbulat pe oraşul Satu Mare și a rămas aşa până în anii ’90 când s-a făcut privatizarea frauduloasă. Pe de altă parte au mai apărut două argumente în favoarea anulării privatizării. În primul rând este vorba despre un caz de corupţie legat de trimiterea în judecată a polițistului Adrian Bota care cu concursul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ştefan Szabo, a primit două cabinet medicale pentru soţia sa în schimbul propunerii soluţiei de neurmărire penală în dosarul în care Szabo era cercetat pentru privatizarea frauduloasă a Complexului “Dacia”. Este vorba apoi despre distrugerile provocate la Hotelul “Dacia”. Acolo s-au săpat şanţuri şi s-au distrus ziduri fără a avea vreo autorizaţie. Şi toate acestea la o clădire de patrimoniu. Inspecţia de Stat în Construcţii l-a protejat deoarece şeful acestei instituţii, Cristian Jurj, este nepot de-al lui Ţânţaş iar fostul primar (Iuliu Ilyes) s-a complăcut să nu facă nimic. Toate acestea constituie argumente solide pentru ca privatizarea să fie anulată iar Complexul “Dacia” să revină în proprietatea oraşului Satu Mare”.

Cu privire la stratagema PNL de a-i atrage pe cei cinci primari care şi-au manifestat sprijinul pentru USL, senatorul Valer Marian consideră că liberalii le-au întins acestora o cursă. „Legea nu le permite să treacă în alt partid deoarece îşi pierd mandatele. Bănuiesc că colegii din PNL au recurs la o stratagemă pentru a putea organiza alegeri anticipate în aceste comune”, a declarat parlamentarul sătmărean.

La finalul conferinţei de presă Valer Marian a declarat că solicită Curţii de Conturi Satu Mare să facă controale la actualii şi foştii primari PD-L nominalizându-i pe edilii din: Botiz, Tarna Mare, Bixad, Pişcolt şi pe fostul primar din Medieşu Aurit.

46 Comentarii la "Senatorul Valer Marian solicită demiterea unor directori de instituţii"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.