Front comun pentru alungarea ciorilor din Grădina Romei şi Piaţa Eroii Revoluţiei

prim-pasariprim-pasari2
Conducerea Primăriei Satu Mare are în vedere demararea unor lucrări de dezinfecţie şi curăţire a Grădinii Romei dar şi a parcului din Piaţa Eroii Revoluţiei, situat chiar în vecinătatea Spitalului Vechi. Acest proces presupune în primul rând distrugerea cuiburilor de ciori de pe copaci cu jet de apă după care se va trece la curăţirea aleelor şi spaţiilor verzi. Alături de Primărie în acest proiect mai sunt implicaţi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Societatea Carpatină Ardeleana şi consilierul local Butka Gergely.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 30 ianuarie, în sala de şedinţe a Consiliului Local Stu Mare, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica a declarat că „în decursul lunii octombrie, la prima întâlnire dintre conducerea Primăriei şi specialiştii din cadrul APM şi ai Societăţii Carpatină Ardeleana s-a decis curăţirea cât mai urgentă a parcurilor din municipiul Satu Mare. Cea mai mare problemă o reprezintă păsările care cuibăresc în Grădina Romei şi în Piaţa Eroilor Revoluţiei. S-a optat pentru alungarea lor cu aparate speciale care emit semnale sonore şi s-au stabilit măsurile necesare pe termen scurt, mediu şi lung”.

În luarea de cuvânt, viceprimarul Radu Roca a subliniat faptul că în cursul lunii noiembrie a anului trecut s-au efectuat o serie de teste cu aparatul primit în custodie de la furnizor, iar după analiza înregistrărilor audio-video, această metodă de alungare s-a dovedit a fi eficient. Ca urmare, Primăria a achiziţionat aceste echipamente, aparaturile fiind livrate la sfârşitul lunii decembrie. Valoarea acestora se ridică la 1.500 euro.

Consilierul local Butka Gergely a atras atenţia celor prezenţi că „ne apropiem de perioada în care ciorile „băştinaşe” vor reveni în oraş, iar altele vor călători spre Ucraina şi Polonia. În concluzie, această perioadă este potrivită pentru corelarea acţiunilor de alungare şi pentru efectuarea lucrărilor de curăţire a parcurilor după care vor fi montate şi aparatele achiziţionate care, prin semnalele sonore pe care le emit vor alunga ciorile”.

Astfel, joi, 31 ianuarie, în intervalul orar 09.00-12.00, va avea loc distrugerea cuiburilor de ciori în Grădina Romei iar sâmbătă, 1 februarie, în parcul din Piaţa Eroii Revoluţiei.
Pe termen mediu şi lung, specialiştii au recomandat şi executivul a fost de acord cu ideea plantării arborilor pe marginea viitoarei centuri de ocolire şi în împrejurimile municipiului, pentru a forma o perdea de protecţie care va proteja oraşul de praf, de variaţiile climatice, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.