Lucrările de reparaţii la clădirea Tribunalului Satu Mare stagnează din lipsă de bani

tribunal3tribunal3tribunal4tribunal1
„Avem datorii. Nu putem cumpăra tonere, faxuri, imprimante. Situaţia financiară a instituţiei este jalnică”. Declaraţia a fost făcută astăzi, 28 ianuarie, de către preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim Grosoş, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul instituţiei.

Alături de preşedintele Tribunalului la întâlnirea cu presa au participat şi preşedintele Secţiei a II-a Civilă, Adriana Vîlcu respectiv judecătorul Remus Nemeş.

Din materialul prezentat reiese că la obiecte de inventar bugetul alocat anul trecut (2012) a fost de 16.100 lei din care s-au achiziţionat calculatoare, imprimante, detectoare de metale pentru dotarea punctelor de jandarmi de la Judecătoriile Carei şi Negreşti-Oaş, aspiratoare şi ştampile.

În ceea ce priveşte capitolul „Active nefinanciare” bugetul aprobat pentru anul 2012 a fost de 5.141.000 lei din care suma de 6.100 lei a fost aprobată pentru cumpărarea unei imprimante şi a unui aparat multifuncţional, iar restul de 5.135.000 lei pentru plata lucrărilor de reparaţii capitale, consolidare, amenajare, restaurare şi extindere a Palatului Justiţiei. „Din bugetul aprobat la acest capitol au fost deschise credite în valoare de 4.991.336 lei, s-au făcut plăţi de 4.991.016 lei, la finele anului înregistrându-se plăţi restante către executant de 1.707.288 lei”, a declarat Rodica Maxim Grosoş.

Preşedintele Tribunalului Satu Mare explică faptul că predarea clădirii către executantul lucrărilor s-a făcut în data de 12 septembrie 2011 iar ordinul de începere a lucrărilor s-a dat pe data de 19 septembrie 2011, termenul de finalizare fiind de 18 luni. Valoarea lucrărilor ce trebuiau executate în anul 2012 conform graficului de execuţie a fost de 22.000.000 lei. Din lipsa finanţării executantul a încetinit ritmul astfel că, la finele anului valoarea lucrărilor executate sunt de 6.932.555 lei din care s-a achitat suma de 4.857.668 lei.

„Una dintre principalele probleme care afectează funcţionarea instanţelor din Palatul Justiţie este lipsa spaţiilor. Sediul este relativ impropriu pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public şi este insuficient pentru numărul de personal care a sporit în mod constant în ultimii 5 ani. Realizarea lucrărilor de consolidare, restaurare, amenajări şi extindere la Palatul Justiţiei este foarte urgentă pentru realizarea unor circuite funcţionale ale clădirii care să asigure personalului condiţii optime de lucru. De asemenea, ar fi necesară achiziţionarea unor sisteme video pentru toate instanţele, lipsa lor în prezent necesită o prioritate”,a declarat Rodica Maxim Grosoş.

Însă, potrivit declaraţiei preşedintelui Tribunalului Satu Mare „renovarea instituţiei constituie o prioritate pentru ministerul Justiţiei. Am primit asigurări că anul acesta dintre cele 104 clădiri unde se execută lucrări, Satu Mare va primi cei mai mulţi bani. Dacă nu va fi aşa, cred că putem închide şantierul”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.