Contre în ședința consiliului local pe tema centrului comunitar „Sfântul Paul”

sedinta-cl-sm
Proiectul de hotărâre cu privire la acordarea de facilităţi fiscale unor persoane juridice de pe raza municipiului Satu Mare a fost cel mai disputat punct de pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, 24 ianuarie, a Consiliului Local (CL).

Mărul discordiei l-a constituit cerea din partea consilierilor UDMR, prin vocea dr. Ladislau Lang privind introducerea pe lista imobilelor care vor beneficia de facilităţi fiscale şi a Centrului comunitar „Sfântul Paul”, cu sediul pe strada Luko Bela din Satu Mare, aparţinând de Caritas. Potrivit acestuia centrul are o susţinută activitate socio-umanitară dar şi de prevenţie antidrog prin voluntarii săi.

În luarea de cuvânt, viceprimarul Marcela Papici a declarat că acea clădire nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a beneficia de scutire, deoarece în acel spaţiu nu se desfăşoară activităţi socio-umanitare cu caracter permanent. Mai mult decât atât, Papici a subliniat faptul că acest proiect de hotărâre a fost amânat şi în şedinţa din decembrie dându-se astfel posibilitatea solicitanţilor să depună memorii justificative conforme cu legislaţia în vigoare, la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare. În acest sens, pentru a putea fi scutit de impozit legea prevede ca acolo ar trebui să se desfăşoare activități sociale pe o durată de opt ore pe zi.

Continuând cu intervenţiile, dr. Lang a adăugat că în acea clădire funcţionează şi un centru de voluntariat format din grupuri de elevi care au activităţi doar după-amiază, începând cu ora 15.00.

Dan Mirel, reprezentantul DITL a declarat că o echipă din partea instituţiei pe care o reprezintă s-a deplasat la sediul Centrului comunitar „unde am constatat că … clădirea este goală”. Întrebat ce înţelege prin „clădire goală”, răspunsul a fost că „aceasta înseamnă că era doar o singură persoană care deschidea uşa”.

Dr. Lang Ladislau a declarat că cei care doresc să beneficieze de serviciile centrului trebuie să ia legătura cu conducerea după care se va întocmi, de comun acord un orar. În cele din urmă consilierii au hotărât neincluderea centrului pe lista imobilelor care timp de 1 an de zile vor fi scutite de impozite cu menţiunea ca după ce Caritas va depune documentele justificative la DITL Satu Mare să se revină asupra acestui subiect.

În altă ordine de idei consilierii şi-au dat acordul şi pentru asocierea municipiului Satu Mare cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.