Fatyol: Nu ştiu cum s-a negociat dar pur şi simplu s-a vândut calul de sub noi

fatyol-filarmonica
Privatizarea cu cântec a Hotelului Dacia care s-a făcut la pachet cu Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare bulversează tot mai mult spiritele. Cum s-a putut întâmpla ca o instituţie publică să fie privatizată? Hotelul „Dacia” şi Filarmonica „Dinu Lipatti” se află pe acelaşi extras de carte funciară. Când omul de afaceri Vasile Ţânţaş a cumpărat hotelul nu s-a făcut dezlipirea în extrasul CF.

Întrebat cu privire la acest subiect vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor a catalogat felul în care s-a făcut această privatizare ca fiind „cea mai mare escrocherie de la Revoluţie încoace. Toţi cei care au făcut această golănie trebuie legaţi şi băgaţi la puşcărie. Vreau ca instituţiile statului să intervină şi să facă dreptate în acest caz”.

Deputatul UDMR Satu Mare, Gabor Kereskenyi, fost viceprimar al municipiului, reşedinţă de judeţ în mandatul 2008-2012, a declarat că „după câte ştiu eu, procesele pentru întăbularea clădirii au început încă de pe vremea fostului primar Andreco. De ce nu s-a reuşit? Cred că pe nimeni nu interesa să separe cele două clădiri şi să fie trecute pe CF-uri diferite. Astfel încât, în momentul în care Complexul „Dacia” a fost privatizat s-a vândut la pachet, hotelul cu filarmonica. De altfel, pe vremuri, la începutul secolului XX, în actualul spaţiu al filarmonicii era sala de bal a hotelului. În consecinţă, cele două spaţii, formează un tot unitar. Pe vremea comunismului, la un moment dat s-a decis ca filarmonica să funcţioneze în incinta fostei săli de bal a hotelului şi nu a interesat pe nimeni să le treacă pe CF-uri diferite. Adevărul este că, această problemă trebuia tranşată încă la începutul anilor ’90 şi nu acuma. Pe vremea când eram viceprimar iar Iuliu Ilyes primar, am iniţiat o serie de acţiuni în instanţă în vederea clarificării situaţiei”.

Deputatul USL, Ovidiu Silaghi ne-a declarat că „nu îmi vine să cred că s-a făcut aşa ceva. Este de neimaginat. Suntem printre puţinele judeţe din ţară care are filarmonică, instituţie care aduce profit, multă onoare şi mult prestigiu municipiului şi judeţului nostru. Dacă e adevărat, nu pot să vă spun decât că e de neîngăduit acest lucru”.

Directorul instituţiei de cultură sătmărean, dr. Rudolf Fatyol, îl face vinovat pentru „situaţia imposibilă în care ne aflăm” pe fostul preşedinte al CJ Satu Mare, Ştefan Szabo.
„Să nu credeţi că nu am întreprins nimic pentru a fi siguri că în instituţia în care ne desfăşurăm activitatea funcţionăm de drept. Din 1992, încă de pe vremea când preşedintele CJ Satu Mare a fost domnul Miclăuş am depus o serie de dosare cu privire la situaţia noastră. Pe fostul primar, domnul Ilyes, l-am rugat de nenumărate ori să intervină pentru a obţine ieşirea din indiviziune. În perioada 2006-2007, atunci când s-a produs această privatizare, şefii noştri de atunci, şi aici mă refer în principal la CJ şi în special la domnul Szabo în loc să ne protejeze ne-au trădat. La vremea respectivă aparţineam de CJ, între timp însă am trecut la municipalitate. Nu ştiu cum s-a negociat dar pur şi simplu s-a vândut calul de sub noi. Acum am mare încredere în actuala conducere a Primăriei municipiului Satu Mare. Am vorbit atât cu domnul primar Dorel Coica cât şi cu viceprimarul Marcela Papici şi mi-au promis că vor face tot posibilul să remediem situaţia imposibilă în care ne aflăm. Nici nu mă gândesc să ieşim din clădirea Filarmonicii”, ne-a declarat Fatyol.

Întrebat cu privire la acest subiect, preşedintele Organizaţiei Municipale a PD-L Satu Mare, Claudiu Ardelean a declarat răspicat că „hotelul este una iar filarmonica, care este o instituţie publică, este alta. Nu mă interesează cine a cumpărat clădirea. Ca sătmărean şi ca om politic spun cu tărie că filarmonica trebuie să aparţină municipalităţii. Este de datoria noastră ca oameni politici sau ca oameni care lucrăm în administraţia locală să o păstrăm. Însă, după câte cunosc eu problema, lucrurile încă nu sunt tranşate pe deplin. În acest moment nu există un act juridic cu caracter definitiv”.

15 Comentarii la "Fatyol: Nu ştiu cum s-a negociat dar pur şi simplu s-a vândut calul de sub noi"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.